Regnefejl hos Miljøstyrelsen rammer to unge nordjyske landmænd

En regnefejl hos Miljøstyrelsen har betydet, at mange hundrede miljøgodkendelser skal genåbnes. To unge landmænd fra Gedsted frygter, at det koster dem fremtiden på gården.

Brødrene Rasmus og Kasper Sundergaard på 26 og 24 år overtog for to år siden forpagtningen af en malkebedrift ved Gedsted i Vesthimmerland. Gården var godkendt til 450 malkekøer, men håbet var at bygge om og få plads til flere køer og derved bedre økonomi.

Men sådan bliver det ikke lige foreløbig. For selvom de i sommers fik en godkendelse til 585 køer, så modtog de få uger senere en besked om, at der var fejl i beregningen, og at de nu belaster naturen med 100 gram kvælstof for meget. 

"Det er dælme surt. Myndighederne har lavet en fejl, men det er os, der står med alt det sure. Det er pisseirriterende, og det styrker ikke ligefrem vores tiltro til systemet", siger Rasmus Sudergaard til Nordjyske.dk.

Kan koste miljøgodkendelsen

Fejlen er opstået i Miljøstyrelsens system husdyrgodkendelser.dk, der bruges, når der skal laves miljøgodkendelser til husdyrbrugere. 

Tidligere i år opdagede styrelsen to fejl i systemet hvilket betyder, at at i hvert fald 165 sager fra perioden 2017-2020 og ca. 210 sager fra 2011-2017 skal genåbnes.

Styrelsen kontaktede derfor de 52 kommuner, der har sager, der kan være berørt af regnefejlen. Kommunerne tog derefter kontakt til husdyrproducenterne.

Kommunerne er i gang med at vurdere, om der ville være blevet truffet en anden afgørelse i de berørte sager, hvis systemet ikke havde været fejlbehæftet. 

Cirka 40 af afgørelserne omhandler ammoniakpåvirkning af særlig sårbar natur - ligesom brødrene Sundergaards gør det. 

Styrelsen har tidligere udtalt, at man vurderer, at det i de fleste tilfælde vil betyde bagatel-lignende ændringer i sagerne, men for nogle - som brødrene - kan det måske betyde, at en miljøgodkendelse trækkes tilbage.

Dybt urimeligt 

Hos Landbrug og Fødevarer har man fulgt sagen, siden fejlene blev opdaget i sommer, ligesom organisationen har været i telefonisk kontakt med styrelsen for at udtrykke sin utilfredshed. 

"Jeg blev rigtig trist, da jeg læste artiklen fra Nordjyske, for der står nogle landmænd, som har sørget for, at de har deres miljøgodkendelser i orden og de tilladelser, de skal have, men fordi der er en regnefejl i systemet, så er de truet på deres levebrød", siger Anette Christiansen, miljøchef i L&F. 

Hun understreger, at man endnu ikke ved, hvordan kommunen vil håndtere brødrenes sag - ligesom man ikke kender udfaldet af de resterende sager. Men hos L&F kan det ikke passe, at fejlen rammer landmændene.

"Det kan ikke passe og det er dybt urimeligt, at de skal stå med den usikkerhed, for det er en fejl, som ingen havde en jordisk chance for at opdage. Man bør som borger kunne have tillid til, at når myndighederne laver beregninger, så gælder det", siger hun og fortsætter:

"Det kan og må ikke komme dem (de to unge brødre red.) til skade. Det kan ikke være rimeligt under nogen omstændigheder, at det kommer dem til skade".

Hører jeg dig sige, at man bør give tilladelse til at de udleder 100 gram kvælstof for meget?

"Jeg ved ikke om det bliver konsekvensen. Det du hører mig sige meget klart er, at det IKKE må komme landmanden til skade. Nu ved jeg ikke, hvordan kommunen har tænkt sig at håndtere det, men der er urimeligt, at det er landmændene, der skal stå med den usikkerhed. Den må Miljøstyrelsen tage på sig og finde en løsning på. Vi kommer selvfølgelig til at følge denne problemstilling meget nøje", siger miljøchefen, der slet ikke mener, at det burde være kommunernes bord, men styrelsens, at afgøre sagerne.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle