Regnefejl udløser uventet smæk i støtten til hver femte landmand

18.600 kr. i mindre landbrugsstøtte. Det er det gennemsnitlige beløb, som en regnefejl i Landbrugsstyrelsen kommer til at koste omkring 7.500 landmænd med forhøjede betalingsrettigheder i december og fremover.

Landmænd med forhøjede betalingsrettigheder kommer til at bøde med i et fald i landbrugsstøtten på i gennemsnit 18.600 kr. for en regnefejl i Landbrugsstyrelsen.

Alle andre landmænd vil til gengæld få udbetalt et højere beløb end forventet: I gennemsnit 4.800 kr. ekstra i grundbetaling og grøn støtte.

Det oplyser styrelsen i en mail til LandbrugsAvisen.

Ændringerne vil træde i kraft allerede i år og kommer også til at gælde fremover.

Beregnet forkert

Baggrunden for de uventede ændringer er, at Landbrugsstyrelsen i en årrække har beregnet værdien af betalingsrettigheder forkert.

Ifølge EU-Kommissionen skulle de løbende reduktioner af betalingsrettighedernes værdi siden 2015 være sket ved at reducere målrettet i værdien af de rettigheder, der har en værdi over gennemsnittet. Landbrugsstyrelsen har imidlertid nedskrevet værdierne af samtlige betalingsrettigheder lige meget.

Det var forkert, siger Kommissionen. Derfor skal 80 pct. af landmændene kompenseres, fordi de har fået for lidt udbetalt.

Den sidste femtedel, der har fået ’for meget’, er landmænd med kvægtillæg eller stivelses- eller sukkertillæg.

De får nu skåret værdien af deres rettigheder ned.

Og eftersom de 18.600 kroner er et gennemsnit, kan der for den enkelte blive tale om meget store, langt højere beløb.

Helt op i sekscifrede beløb, vurderer konsulenter, LandbrugsAvisen har talt med.

Vred kvægformand

Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, er oprørt over udsigten til, at især mange kvægproducenter kommer til at bøde med en helt uventet og uvarslet reduktion i landbrugsstøtten, fordi Landbrugsstyrelsen har lavet fejl.

"Hver en krone, der bliver taget fra kvægsektoren, det er skidt", siger Christian Lund.

"Det værste af det hele er, at man vil gennemføre støttereduktionen allerede i år, hvor folk har lagt et budget. Og en ting er, at indtjeningsgrundlaget - hvis der ellers er noget - kan blive ødelagt for dem i 2019. Noget andet er jo, at de måske ser ind i en helt anden virkelighed, end de havde regnet med, med den bedrift, de har. Jeg frygter, at det her kan ramme nogle landmænd rigtig hårdt".

Store forskelle

Christian Lund understreger, at det hele er så nyt, at han personligt ikke ved, hvor store beløb, der kan komme på højkant for de mest berørte landmænd.

Men han lægger ikke skjul på, at han ser situationen som endnu et udtryk for, at der ikke er styr på tingene i Landbrugsstyrelsen.

"Det her viser, hvor alvorlig situationen er i Landbrugsstyrelsen. Der er alt for meget, der ikke fungerer. Det er på tide at nogle ministre tager mere ansvar på det her område".

Landbrugsstyrelsen oplyser, at det fra 21. oktober vil være muligt for landmænd at se de nye værdier af deres betalingsrettigheder i tast-selv service.

Læs mere på lbst.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle