Rekordmange konkurser i første halvår

Rekordmange virksomheder er gået konkurs i Danmark det sidste halve år. Landbrug-, skovbrug og fiskerivirksomheder står for en del af dem, med en markant stigning af konkurser de sidste 12 måneder.

Der har i årets første halvår i alt været 4.524 konkurser i Danmark.

Aldrig tidligere er så mange virksomheder gået konkurs i løbet af årets første seks måneder. Det viser nye tal fra data- og analysevirksomheden Experian, der blandt andet står bag RKI-registret. Det skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Fra januar til juni i 2019 er 4.524 virksomheder gået konkurs, samme periode sidste år lød det tal på 3.340 virksomheder.

Kigger man på branchefordelingen af konkurser over det seneste år, er der særligt nogle brancher, som har oplevet mange konkurser.

Hvor undervisningsbranchen står for den største relative stigning i konkurser de sidste 12 måneder, kommer branchen for landbrug, skovbrug og firskeri lige efter.

Det fortæller Experians nordiske salgschef Bo Rasmussen:

”Når der ses på de seneste 12 måneder, er det brancherne undervisning samt landbrug, skovbrug og fiskeri, som har haft de relativt største stigninger", siger Bo Rasmussen.

"Undervisningsbranchen har de seneste 12 måneder haft 71 procent flere konkurser end samme periode 12 måneder tidligere. Indenfor landbrug og fiskeri er den samme stigning på 38,4 procent". 

Konkursrekord skyldes lovgivnings-teknik

De seneste tal for konkurser viser, at der i juni var 465 virksomheder fra samtlige brancher, der måtte lukke. Det er 25,8 pct. færre end samme måned sidste år.

Men til trods for færre konkurser i juni er rekordmange virksomheder gået konkurs i årets første halvår. En del af konkurserne har i stedet ligget i marts og april i år. 

”I de første seks måneder af 2019 er rekordmange virksomheder gået konkurs i Danmark. Den kraftige stigning skyldes blandt andet teknik vedrørende lovgivning, der kræver registrering af reelle ejere. Erhvervsstyrelsen oversendte i november sidste år cirka 7.500 selskaber til skifteretten med henblik på tvangsopløsning, fordi selskaberne ikke fulgte lovgivningen om at have registreret deres reelle ejere. Det har givet ekstraordinært mange konkurser i marts og april i år”, siger økonom i Dansk Erhverv, Kristian Skriver og fortsætter:

”De senere år er lige så mange virksomheder gået konkurs, som vi så i kriseårene. Det er på trods af, at der de senere år har været fremgang i både danske og global økonomi, der har givet et godt grundlag for vækst hos mange virksomheder. De mange konkurser i opsvinget skyldes, at når der er økonomisk fremgang, giver det samtidig mange med en iværksætter gemt i maven mere mod på at starten egen virksomhed. Det har vi også set i Danmark, hvor vi aldrig har set så mange nye virksomheder, som vi ser i disse år”, siger han. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle