Rekordoverskud i Danish Crown – sender 1,2 mia. kr. tilbage i restbetaling

Som følge af et overskud på 2 mia. kr. får andelshaverne 1,2 mia. kr. tilbage i restbetaling og 250 mio. kr. i bonus efter salget af Plumrose.

Slagterikoncernen Danish Crown har i det forgangne år landet det bedste resultat til dato.

Selskabets bundlinje ender med et plus på to mia. kr., der dog er hjulpet godt på vej af salget af det amerikanske datterselskab Plumrose. Det endte med at lægge en halv mia. kr. til resultatet.

Og de gevinster kommer nu andelshaverne til gode.

Bestyrelsen indstiller en samlet udbetaling på 1,45 mia. kr. til ejerne. Der udbetales knap 1,2 mia. kr. i restbetaling. Det svarer til 95 øre pr. kilo gris, mens so- og kreaturandelshaverne får henholdsvis 80 øre og 130 øre pr. kilo. Samtidig indsættes i alt 55 mio. kr. på ejernes personlige ansvarlige konti.

Fra salget af Plumrose udbetales der 250 mio. kr. af gevinsten til ejerne. Udbetalingen sker på baggrund af ejernes leverancer til Danish Crown gennem de seneste fem regnskabsår.

”Vores selskab står i dag som et finansielt stærkt selskab. Det skyldes i meget høj grad den tillid, som andelshaverne i Danish Crown har vist selskabet gennem en årrække. Derfor har vi i bestyrelsen heller ikke været i tvivl om, at en del af gevinsten fra salget af Plumrose skulle ud og arbejde hos vores loyale andelshavere, siger Erik Bredholt, der er formand for Danish Crown.”

Den samlede afregning for ejernes leverancer af grise hen over året er 835 millioner kroner højere end året før, så de i gennemsnit har fået udbetalt 1,22 kr. mere pr. kilo. De højere priser på grise har dog udfordret indtjeningen i koncernens forædlingsselskaber, der kun i et vist omfang er kommet igennem med prisstigninger.

Rekord eller ej?

Rekordresultatet skal dog tages med et gran salt, da bundlinjen i høj grad er hjulpet på vej af salget af amerikanske Plumrose, som bidrog med godt en halv mia. kr.

Når man ser bort fra den ekstra post, ender resultatet under sidste års resultat på 1,63 mia. kr.
Det skyldes ikke mindst, at der i Tulip i Storbritannien indtil nu har været knas i maskineriet.

"Indtjeningen er ikke der, hvor vi gerne vil være. Det skyldes først og fremmest problemerne i Tulip Ltd. Jeg kan dog med stor tilfredshed konstatere, at vi meget hurtigt har gennemført en vellykket turnaround, og Tulip Ltd viste sorte tal mod slutningen af regnskabsåret", siger koncernchef Jais Valeur.

Den samlede afregning for ejernes leverancer af grise hen over året er 835 millioner kroner højere end året før, så de i gennemsnit har fået udbetalt 1,22 kr. mere pr. kilo. De højere priser på grise har dog udfordret indtjeningen i koncernens forædlingsselskaber, der kun i et vist omfang er kommet igennem med prisstigninger.

"Resultaterne i Tulip Food Company og Sokolow er ikke som forventet, da det har taget tid at hente de stigende råvarepriser hjem gennem prisstigninger", siger Jais Valeur.

 

Mio. kr.2016/172015/162014/152013/14
Omsætning62.02460.03859.55658.029
Resultat af primær drift1.9232.1672.4712.178
Årets resultat2.0221.6391.8211.656
Restbetaling grise kr./kg0,951,001,050,95
Indvejede mio. andelshaver-kg af gris1.104,91.155,41.200,71.185,7

 

Oksekødet skubber på grisens afregning

Med strategiplanen der bedyrer, at Danish Crown skal afregne 60 øre mere end et vægtet indeks af konkurrenterne, ser det dog mindre godt ud. Således falder selskabet tilbage på den målsætning.

"Vi vidste, regnskabsåret 2016/17 ville byde på udfordringer, så på den baggrund er jeg tilfreds med resultatet, selv om vi har tabt terræn i forhold til vores benchmark. Jeg hæfter mig ved, at der arbejdes målrettet med vores 4WD-strategi på tværs af koncernen, og derfor fastholdes den strategiske målsætning om at forbedre afregningen med 60 øre per kilo senest i 2021.

Men i årets løb er der på tværs af Danish Crown-koncernens otte forretningsenheder foretaget en række opkøb, der alle skal bidrage til at nå målsætningen om de 60 øre ekstra.

Tidligere på ugen meldte datterselskabet Ess Food ud, at man havde skruet op for de afrikanske forretninger gennem et opkøb i Sydafrika. Danish Crown Beef har i årets løb købt Teterower Fleisch i Tyskland, og her er integrationen gennemført med succes, og virksomheden bidrager nu positivt til bundlinjen.

I Danmark er markedsandelen løftet, så Danish Crown Beef nu slagter mere end to ud af tre danske kreaturer. Samlet set er Danish Crown nu den femtestørste aktør på oksekød i Europa.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle