Rekordstor brasiliansk sojaproduktion fejet af banen

Trump og Xi Jinping holder afgrødemarkederne hen ogMalaysiske palmeolielagre højere end ventet, men udsigterne usikre. De sidste forhåbninger om rekord i brasiliansk sojaproduktion er fejet af banen.

Brasilianske embedsmænd fejede i går de sidste forhåbninger om en ny rekordstor brasiliansk indenlandsk sojaproduktion af banen, på ryggen af manglende nedbør og høje temperaturer.

Det skriver Jyske Markets i fredagens afgrødekommentar.

CONAB, det officielle brasilianske afgrødebureau, sænkede i går estimaterne for den brasilianske sojaproduktion med 1,27 mio. tons til 118,8 mio. tons for den kommende høst, der i nogle områder er gået i gang.

Nedjusteringen er knap så ekstrem, som nogle af de seneste nedjusteringer fra de private analytikere. FC Stone har reduceret sine forventninger med omkring 4 mio. tons til 116,25 mio. tons, sammenlignet med USDA’s 122 mio. tons i den seneste udgave af WASDE-rapporten for december.

En opdateret udgave af denne skulle have været på banen i aften, men er blevet udskudt på ubestemt tid, som følge af nedlukning af dele af det amerikanske statsapparat, der er en konsekvens af politisk uenighed.

Conab’s sætter således produktion lige under sidste års rekordhøst, der landede på 119,28 mio. tons, og vil betyde det første fald i produktionen i syv år. Heller ikke den kommende uge er der udsigt til de store mængder nedbør i hverken de sydlige eller nordlige regioner.

Estimater for majs tilpasset

Conab tilpassede også sine estimater for majs, hvor det blev til en minimal opjustering af produktionen til 91,19 mio. tons, trukket af en smule højere udbytter.

Estimaterne inkluderer et estimat for safrinha-majsen, der er anden afgrøden efter sojabønnerne, på 63,73 mio. tons.

En stor del af safrinha-majsen dyrkes i de store områder Mato Grosso og Parana, og også her har tørken øgede bekymringerne for majsafgrøderne, men det er endnu for tidligt at konkludere eventuelle konsekvenser af tørken på nuværende tidspunkt, da vinduet for tilsåningen typisk først lukker i slutningen af februar, og forholdene derfor sagtens kan nå at bedres.

What goes up must come down, og det var den primære dagsorden på markedet i går, efter en fint start på året.

Udover Conab’s estimater på majs- og sojaproduktionen, der var over forventningerne, var der ikke mange nyheder i markedet, og det var en kombination af disse forhold, der i går sendte afgrødemarkedet lavere.

Samtidig har handelsforhandlingerne mellem USA og Kina understøtte markedet, men selv dette tema bliver på et tidspunkt også trættende, ikke mindst fordi, vi endnu ikke har set en bekræftelse på, at en aftale også bliver landet.

Usikre udsigter for palmeolie

Palmeolien måtte i går se lavere noteringer, da de malaysiske lagre viste det højeste niveau siden 1990’erne.

Positivt var til gengæld at eksporten viste bedre takter end ventet, der bl.a. hjælpes af Indien der har sænket deres toldtariffer

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle