Rekordudbytter og turisme øger overskuddet på sjællandsk gods' regnskab

Gisselfeld Kloster afslutter regnskabet for 2019 med et overskud på 3,5 mio. kr.

Man kan roligt sige, at Gisselfeld Kloster er kommet godt igen efter de ekstremt vanskelige forhold under tørken i 2018, som Jens Risom, adm. direktør og godsforvalter, kaldte for et 'rædselsfuldt landbrugsår'.

Klosteret har nemlig lukket et markant bedre resultat for 2019 sammenlignet med sidste år.

2019-høsten gav et overskud på 3,5 mio. kr. for det sjællandske gods, sammenlignet med 2018, hvor tørken kostede omsætning og klosteret afsluttede regnskabet med et overskud på kun 550.000 kr.

På samme måde er driftsresultatet mere end fem-doblet til nu 5,3 mio. kr.

Resultater er båret af godsets mange forskellige driftsgrene, men grundlæggende var en god høst vigtig.

"Høsten var en rigtig positiv overraskelse, især set i lyset af 2018 som var en katastrofe for os", siger Jens Risom, adm. direktør og godsforvalter.

"Det var en rigtig pæn høst med gode udbytter og fornuftige priser. Frø, vårsæd og rug lå over normalen, hvad angår udbytterne, og rødsvingel var faktisk et rekordudbytte for stedet her", forklarer han. 

God høst og mange turister 

En stor del af Gisselfeld Klosters indtjening stammer fra landbrug og skovdrift. Landbruget omfatter 9 gårde og råder over 1450 hektar.

Derudover har godset også ejendomsudlejning, jagtudlejning, turist- og events og skovbrug.

"Det har generelt været et godt år med pæn pil op på landbruget, en endnu pænere pil op på turisme og event-delen og et godt år for vores ejendomme og udlejning af jagt", siger Jens Risom.

Blandt andet det nye udsigtstårn, Skovtårnet, der ligger kun få minutter fra godset tiltrak mange gæster i 2019, hvilket også kom Gisselfeld til gode med forøgede besøgstal.

Skovbruget koster 

Den eneste pil ned i regnskabet er skovbruget. Gisselfeld Kloster har skovdrift på 2350 hektar og laver årligt mellem 50-70.000 juletræer.

Grundet faldende afsætning og priser på juletræer og skovbrug generelt, er det dog en stor post i regnskabet.

"Vi håber, at priserne snart bliver normaliseret en smule igen, vi kan i hvert fald vinde i millionklassen i den rigtige retning, hvis priserne stabiliserer sig. Så det gør lidt ondt lige nu, men vi glæder os over, at de andre driftsgrene går godt".

Derudover var skovdriften også udfordret, da barkbiller ødelagde store mængder nåletræer i 2019, hvilket pressede markedet for juletræer.

Faktaboks

Skov- og landbrug på Gisselfeld Kloster

  • En stor del af Gisselfeld Klosters indtjening stammer fra landbrug og skovdrift, fordelt på næsten 4000 hektar, skriver godset på sin hjemmeside.
  • Landbruget omfatter 9 gårde og råder over 1450 hektar, der er udlagt som jordbrug, brak, vildtagre og enge.
  • Skovdriften udgør 2350 hektar inkl. søer, moser, enge og veje - og fungerer som et traditionelt skovbrug med vedproduktion samt en væsentlig produktion af juletræer og pyntegrønt.

Kilde: Gisselfeld-klsoter.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle