Restauratør: Jeg er ligeglad med økologi, hvis det har sjæl

Poul Bøje Nielsen driver restauranten på Elmely Kro, og bruger næsten kun råvarer fra en radius på fem kilometer.

Elmely Kro i Ugerløse har altid været et familiefortagende. Poul Bøje Nielsen købte det tilbage til familien, efter to generationer før ham havde drevet den - men den skulle ikke "bare" være Elmely Kro.

"Hvis jeg skulle åbne nyt herude, så skulle det være anderledes. Derfor startede vi i 2010 med en målsætning om, at vi skulle være en del af lokalsamfundet indenfor fem år. Hvis vi bruger lokalsamfundet, så bruger de os," fortæller Poul Bøje Nielsen, restauratør & kok hos Elmely Kro.

I dag bruger kroen næsten kun råvarer, som kommer fra lokalområdet.

"Vi kom næsten i mål i 2015, som planlagt. I dag bliver kød, vin, vildt, grøntsager og næsten alt andet produceret indenfor en radius af fem til otte kilometer," siger Poul Bøje Nielsen. 

Elmely Kro har, den dag i dag, typisk 2-3 leverandører på de forskellige områder som kød, grøntsager og vin.

"Det handler om at sikre en mangfoldighed og en kvalitet," siger han.

Ville ikke sælge til grossister

En af de landmænd, som Poul Bøje Nielsen handler med, er Steffen Rath Rosenwanger. Han driver Den Gamle Gård, et lille landsted med 2,5 hektar grøntsager.

"Vi følte, at vi kunne mere, end vores gårdbutik," siger Steffen Rath Rosenwager.

"Men vi ville ikke bare sælge til en eller anden grossist. Det skulle helst være noget, hvor man havde noget passion og idé til, hvad man skulle bruge det til."

Forsker: Bier kan lide smagen af pesticidMark 9. december · 08:30

 I dag er der et udbredt samarbejde mellem Den Gamle Gård og Elmely Kro.

"Vi taler meget om, hvad jeg skal dyrke - vi laver nogle lidt specielle varer, som små blomkål og små knoldselleri, som du ikke finder normalt. På den måde tilpasser vi vores produktion efter, hvad der kan være på tallerkenen."

Økologi er lidt ligemeget

Poul Bøje Nielsen fortæller, at der var en del fodarbejde i starten af projektet.

"Vi opsøgte mere eller mindre alle i området og spurgte, hvad de kunne byde ind med - i dag er det anderledes, fordi de kommer til os," siger Poul Bøje Nielsen.

"Kommer nogen til os med noget godt, som har passion, engagement og sjæl bag sig, så laver vi en aftale. Jeg er lidt ligeglad med, om det så er økologisk og biodynamisk."

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer.

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

http://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/jagten_logo_mindre_2.jpg?itok=MEzltrHI

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu