Retten har talt: Landmand taber sag mod BMG

Vestre Landsret har netop offentliggjort dommen i sagen mod konkursboet BMG. Landmanden taber.

Vestre Landret har onsdag formiddag klokken 10 sat et foreløbigt punktum i en spektakulær retssag med mange tråde og spor, der rækker tilbage til 2019, hvor grovvareslskabet BMG i Randers uventet gik konkurs efter at direktøren havde svindlet med regnskaberne.

Et af de mange tråde drejer sig om landmanden Kristian Søberg fra Harlev, der havde sagsøgt konkursboet efter grovvareselskabet BMG for 363.000 kroner. Han tabte sagen i byretten i oktober, og nu har Vestre Landsret stadsfæstet byrettens dom.

Det vil med andre ord sige, at Kristian Søberg har tabt sagen.

Søbergs sag, der altså først er blev kørt som en prøvesag ved Retten i Randers endte i Vestre Landsret, da Kristian Søberg ankede dommen fra byretten, der frifandt konkursboet for landmandens krav.

Kristian Søberg har anket dommen for at få en ny vurdering i Vestre Landsret.

Kristian Søberg havde 179 ton korn oplagt ved BMG ved konkursen, og havde sagsøgt konkursboet for at få udleveret kornet eller for at få udbetalt 363.000 kroner.

For ved konkursen meddelte konkursboet Kristian Søberg og flere andre landmænd, at det oplagte korn, de troede, de kunne hente i konkursboet, var blevet solgt.

- Jeg fik lagt kornet op, fordi jeg ikke havde plads til det selv. Målet var ikke nødvendigvis at sælge det, men at hente det igen, når jeg skulle bruge det til grisene. Det har jeg gjort før, har Kristian Søberg, der ikke var klar over, at hans korn ikke lå hos BMG, tidligere fortalt til Landbrugsavisen. 

Advokat Torben Korsager er udpeget som en af tre kuratorer af skifteretten til at rydde op i BMG's udeståender. Han har afvist landmændenes krav om at få udleveret deres oplagte korn og har også ført sagen for konkursboet mod Kristian Søberg i retten.

Også to andre landmænd har sagsøgt konkursboet efter BMG, deres sager har afventet denne dom.

LandbrugsAvisen har forsøgt at få en kommentar til dommen fra både Kristian Søberg og konkursboet, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Faktaboks

BMG-sagen med dens mange udløbere

Det var et chok for både virksomhed og kunder, da BMG pludselig kollapsede, fordi den ellers velansete ejer Jens Møller Lund havde begået manipulationer i kornhandelsselskabets regnskaber.

  • Januar 2019: En torsdag i januar dukkede nogle forhold op i BMG-regnskaberne, der krævede undersøgelse. Hurtigt stod det klart, at ejer og direktør Jens Møller Lund havde manipuleret i regnskaberne for Randers-selskabet. Han blev søndag bortvist, kort før der blev udsendt orientering til kunder og presse. Mandag 28. januar blev selskabet erklæret konkurs efter egen begæring.
  • Februar 2019: Efter konkursen melder en hel række af landmænd sig hurtigt som kreditorer i boet efter BMG. De har tabt flere hundrede tusinde kroner, enkelte millioner, på konkursen. Udsigterne til at få dækket tab er dog ringe, melder kuratorerne, Søren Christensen Volder og Torben Korsager.
  • Januar 2021: Efter næsten to års efterforskning kunne Østjyllands Politi melde, at de har sigtet flere personer i BMG-sagen. Jens Møller Lund erkendte hurtigt, at han havde manipuleret i regnskaberne og undskyldte for konsekvenserne. Det er dog ikke det samme som at erkende sig skyldig i at have overtrådt straffeloven. Sagen efterforskes stadig.
  • Efteråret 2022: Ifølge kuratorerne i konkursboet fik Jens Møller Lund alt for frit spil som superbruger og ansvarlig for regnskaberne i BMG. Kontrollen fra revisor og bestyrelse var for slap - og det medførte i 2020, at de og også bankforbindelsen Spar Nord anlagde erstatningssager mod revisor og bestyrelse. Sagerne er først berammet til at foregå i efteråret 2022. Vinder konkursboet sagerne om ansvar, vil provenuet fra retssagerne gå til betaling af kreditorernes tilgodehavender. Lige nu er der samlet over 20 mio. kr. sammen i boet, der dog først skal dække omkostningerne ved at gøre boet op. Til sammenligning er der krav fra kreditorer på næsten 200 mio. kr.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle