Rigmand køber op i landbrugsselskab: Tror på stigning i fødevarepriserne

Olav W. Hansen, der blev rig på at sælge Hatting Bageri for 20 år siden og nu har en vifte af investeringer, ser nu en gevinst i at investere i landbrug.

Han er nu - fortrinsvis via sit investeringssselskab Olav W. Hansen A/S, men også via privat køb i familien - blevet storaktionær med over 10 procent af aktierne i FirstFarms A/S, som driver landbrug i Rumænien og Slovakiet. I november ejede han fem procent af aktierne, der handles på Nasdaq OMX-børsen.

Olav W. Hansen A/S investerer dog udelukkende i FirstFarms A/S, ikke i danske landbrug.

"For det første mener vi, at det er et rigtig godt selskab og har en god ledelse. Ligesom det øvrige landbrug er det ramt af de lavere afsætningspriser, ved svin, mælk og korn, men det er ligesom med olieprisen, at når der er et stort udbud, så kommer der også den modsatte udvikling," siger Ole Steffensen, direktør for Olav W. Hansen A/S.

Selskabets vurdering er, at fødevarerne i den vestlige verden  er 'alt, alt for billige', som Ole Steffensen siger. Han fremhæver, at priserne i vores verdensdel er lavere end i fattigere lande som Kina. De skal altså op.

Når selskabet kun investerer i FirstFarms, og ikke i danske landbrug, skyldes det, at jordpriserne er væsentlig lavere i de to lande, omkring 5000 euro pr. hektar, svarende til knap 37.500 kr. I takt med at EU's hektarstøtte stiger i østlandene, så de udlignes i forhold til de gamle EU-lande, vil også jordprisen stige i de to lande.

"Så synes vi også, at vi kan se, at den måde FirstFarms har bogført aktiver og jord, så er de meget konservative i forhold til handelsprisen," vurderer Ole Steffensen, der roser selskabet for at have sikret nogle gode, store markklumper i stedet for mindre, spredte parceller.

FirstFarms lå på et niveau omkring 46-47 kr. sidste sommer, men er nu faldet til et niveau omkring de 41 kr. For en måned siden viste årsregnskabet for 2015 et underskud på 22 mio. kr., trukket ned af lav mælkepris og tørke.

Hvorfor er det lige nu, at I køber op i FirstFarms?

"Det er fordi, det er et attraktivt tidspunkt, hvor kursen er lav, og så hænger det sammen med et generelt tilbagefald i aktiemarkedet."

Han kalder investeringen for  en "value investering," hvor aktiens værdi på den korte bane er undervurderet, men hvor der er et langsigtet potentiale. Han vil ikke afvise, at de vil investere yderligere i FirstFarms.

Undgår dansk landbrug

Andre rigmænd og investeringsaktører som AP Pension har investeret i dansk landbrug. Olav W. Hansen A/S er dog ikke sulten efter danske landbrug.

"Selv med en hektarpris på 110.000 og 120.000 kr. pr. hektar, så er det væsentligt sværere at få rentabilitet i Danmark end i Rumænien og Slovakiet. Hvis du begynder at regne baglæns og kigger på en dansk hektar, og hvad du kan vride ud af det, så om det er svin, kvæg eller korn, så er det et meget lavt afkast, du får ud af det. Det er klart, når prisen er fire gange så høj i Danmark som andre markeder," siger Ole Steffensen, der selv er opvokset på en gård og bor på et lille landbrug med 30 tønder land med græsmarker til hesteopdræt.

"Det kunne jo godt være, hvis priserne var anderledes, men som det ser ud nu, så ser vi et bedre potentiale i rumænien og slovakiet. Men det kan ændre sig. Om Danmark vil bevæge sig tilbage i jordpriserne – eller Danmark vil blive indhentet, det må tiden vise."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle