Rigspolitiet skal under lup mener flere partier: "Det her er nærmest utilgiveligt"

Flere partier er dybt bekymrede for politiets ageren i minksag. Der skal placeres et ansvar, lyder det fra både rød og blå blok.

Hvem har ansvaret for, at Rigspolitiets medarbejdere blev instrueret i at forlange adgang til minkavleres ejendom, selvom der ikke var lovhjemmel?

Det vil flere partier nu have undersøgt, efter det er kommet frem, at der kan være tale om et brud på menneskerettighederne.

"Det er ærlig talt nærmest utilgiveligt, fordi det er så fundamental en ting i Danmark, at man selvfølgelig har tillid til politiet", siger Venstres Inger Støjberg.

Enhedslisten og Socialdemokratiet vil sætte gang i særskilt undersøgelse af Rigspolitiets rolle, mens Venstre og Liberal Alliance vil have hele minkskandalen undersøgt i undersøgelseskommission.

dybt alvorlig sag

Rigspolitichef Thorkild Fogde er fredag ude og forsvare sig med, at han ikke vidste, hvad der stod i det såkaldte "actioncard", hvor der stod, hvad medarbejderne skulle sige.

Men fritager det Thorkild Fogde fra ansvar?

"Hele pointen med at lave en særskilt undersøgelse er, at vi skal finde ud af, hvem der har ansvaret. Vi kan ikke placere et ansvar, før vi ved, hvad der er foregået", siger retsordfører Rosa Lund, Enhedslisten og fortsætter:

"Det her er en dybt alvorlig sag, og jeg bliver altid meget bekymret, når dem, der skal sørge for, at vi andre overholder loven, ikke selv gør det".

rokker ved tilliden

Retsordfører Inger Støjberg kalder sagen en skandale.

"Det er en skandale af en anden verden, når politiet ringer til minkavlere og siger, at hvis man ikke samarbejder, så kommer myndighederne og afliver minkene, og man mister i øvrigt bonussen, uden man har loven i ryggen", siger hun og fortsætter:

"Det rokker ved hele tilliden til politiet og myndighederne. Inden vi kan placere et ansvar, skal det undersøges ordentligt. Og her ønsker vi en kommissionsundersøgelse, så vi også kan få undersøgt Justitsministerens og Statsministerens rolle".

lemfældig omgang med grundlov

Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh mener ligeledes, at sagen skal undersøges grundigt.

"Det skal vurderes, om man har vidst, at det var ulovligt og alligevel udfører ordren, og hvis der er tale om lovbrud, så skal det retsforfølges", siger han og fortsætter:

"Det her lyder som sådan noget fra Hviderusland, hvor der bliver udstukket en ordre, som der ikke er lovgrundlag bag, og så er det militær og politi, der følger trop. Sådan skal det ikke være i Danmark, og vi skal sikre os, at det ikke sker igen".

Formanden udtaler, at han "går og er lidt bekymret de her dage":

"Bekymret for, at den lemfældighed, som statsministeren og nu Rigspolitiet og dele af folkestemningen udviser for loven. Det er, som om folkesundheden er blevet vigtigere end folkestyret. Den tankegang kan lede til et totalitært samfund", siger Alex Vanopslagh.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle