Roetoppe og halm fra frøgræs kan blive milliardeventyr på Sydhavsøerne

Et stort testanlæg for bæredygtige produkter på Falster kan blive milliardeventyr.

Roetoppe kan blive til proteiner i nye fødevarer, og halm fra allerede høstet frøgræs kan blive til tekstiler. Teknologien til dét findes allerede, men der manger et testanlæg, hvor danske og udenlandske virksomheder kan teste processer og produktion i fuld skala.

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse. 

En række aktører, der blandt andet tæller Nordic Sugar og Business Lolland-Falster, har nemlig besluttet at etablere et stort testanlæg på Falster under navnet Baltic Plant Solution. Anlægget skal ifølge pressemeddelelsen fungere som affyringsrampe for nye produkter, der bygger på øget værdiskabelse med biologiske ressourcer. 

Ideen til et fuldskala-testanlæg kommer fra Nordic Sugar, der derfor har slået sig sammen med Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund og Business Lolland-Falster. 

I dag skal virksomheder nemlig helt til Belgien for at teste på den måde, og ifølge investeringschef i Business Lolland-Falster, Steffen Lund, er der derfor potentiale til et erhvervseventyr i miliardklassen. 

Biosolutions er et område i eksplosiv vækst, og alene inden for den gren af bioraffinering, der handler om enzymer og mikroorganismer, forventer man en samlet global markedsværdi på knap 3.700 milliarder kroner i 2026. Anlægget på Lolland-Falster kan derfor blive et sted, hvor nye, internationale erhvervseventyr begynder,” siger Steffen Lund.

Første skridt til at etablere anlægget er derfor taget, med udarbejdelsen af et Feasibility Studi, som leveres af den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS. Det skal sikre at at alt omkring etableringen af anlægget, der forventes at koste 200 millioner kroner, gribes rigtigt an.

 

Faktaboks

Baltic Plant Solution

  • Testanlægget Baltic Plant Solution er en del af en enorm satsning i Region Sjælland: Biosolutions Zealand.
  • Partnerne bag Baltic Plant Solution er foreløbig Nordic Sugar, Crispy Food og Dansk Biokemi, samt Business Lolland-Falster og Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund.
  • Midlerne til den indledede undersøgelsesfase af Baltic Plant Solution kommer fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU's REACT-program.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle