Ros til pelsbranchen for eget velfærdsmærke

En samlet europæisk pelsbranche indfører krav, som alle pelsfarme skal opfylde.

Fantastisk dejligt. Positivt. En rigtig god nyhed. Fint initiativ.

Sådan lyder nogle af kommentarerne til den certificering af dyrevelfærden, som en samlet europæisk pelsbranche har taget vedtaget, at alle europæiske mink- og rævefarme skal gennemgå.

»Det er fantastisk dejligt. Vi går ind for dyrevelfærd, og med den nye certificering får vi endnu mere styr på dyrevelfærden. Det synes jeg er en rigtig god nyhed,« siger Dansk Folkepartis landbrugs- og fødevareordfører Lise Bech.

Bag den nye certificering, der lyder navnet WelFur, står brancheorganisationen Fur Europe, der samler både avlere, auktionshuse, detailhandlere og andre i pelsbranchen.

Kun salg af WelFur-skind

Den nye ordning betyder, at pelsfarme, der ikke er WelFur-certificeret inden 1. januar 2020, bliver udelukket fra at sælge deres skind i de europæiske auktionshuse, herunder verdens største auktionshus Kopenhagen Fur i Glostrup.

»Det er et fint initiativ og et skridt i retning af at sikre ordentlige forhold for alle mink - ikke bare i Danmark, men i hele Europa,« siger formand for Folketingets erhvervsudvalg Morten Bødskov (S).

»Initiativet giver bedre velfærd for dyrene, der igen betyder bedre konkurrenceevne, mere vækst og flere arbejdspladser. Det kan jeg kun glæde mig over,« siger Morten Bødskov.

For at få WelFur-certifikatet skal en farm have tre kontrolbesøg. De første besøg finder sted i 2017. Derefter fornys certifikatet ved et årligt besøg, der tager mellem 6 og 7 timer.

De første skind fra de certificerede farme ventes at komme til salg i slutningen af 2018.

Mangler dokumentation

I mode- og pelshuset Birger Christensen, de har solgt pelse siden 1869, glæder forretningens adm. direktør Jens Birger Christensen sig over, at WelFur-certificeringen er på vej.

»Personligt tror jeg virkelig på certificering. Jo mere transparente vi er, des bedre,« siger Jens Birger Christensen.

Når en kunde spørger ind til forretningens pelse, vil det ifølge ham være ideelt, hvis personalet kan henvise til noget konkret informationsmateriale om dyrenes velfærd.

»For at sige det lige ud har vi ikke nogen ordentlig dokumentation på området på nuværende tidspunkt. Hvis vi går dybere ind i en samtale med den enkelte kunde, så vil det kun være positivt, hvis vi kan henvise til noget konkret,« siger pelshusets topchef.

Fremtidssikrer branchen

Hos Kopenhagen Fur er adm. direktør Jesper Uggerhøj også meget glad for beslutningen.

»Jeg forventer, at de første certificerede skind bliver solgt i de europæiske auktionshuse i december 2018. Og når først vi er kommet rigtig i gang, er det min forventning, at vi kan mærke, at efterspørgslen stiger. WelFur bør give merværdi og være med til at fremtidssikre branchen,« siger Jesper Uggerhøj.

Faktaboks

WelFur - pelsbranchens eget blå stempel

  • Fra 2020 sælges kun WelFur-skind på de europæiske auktioner. 
  • WelFur er et tjek af dyrenes adfærd, sundhed, indhusning og fodring på 22 punkter, der er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og seks andre europæiske universiteter.
  • Ordningen omfatter 4.000 europæiske mink- og rævefarme.
  • Kontrollen udføres af det uafhængige danske certificeringsselskab Baltic Control, der er repræsenteret i 42 lande og bl.a. har Coop og Danish Crown som kunder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle