Rundspørge: Kun hver tredje landmand investerer i pension

Pensionsopsparing er i hård konkurrence med afdrag på bankgæld, aktierkøb og investering i fast ejendom.

Lige godt en tredjedel af de danske landmænd vil investere ekstra i pensionsordninger.

Helt nøjagtigt svarer 34 procent i den spørgeundersøgelse, som LandbrugsAvisen har gennemført blandt L&Fs medlemmer, at de har tiden efter landmandslivet i tankerne, når det gælder investeringer i løbet af 2020.

Godt halvdelen - 51 procent - svarer, at de overhovedet ikke har tænkt sig at investere uden for bedriften.

Blandt de resterende er pensionsordningen for så vidt det mest populære investeringsobjekt, men antallet er alligevel overraskende lavt og i hård konkurrence med investeringer i aktier, obligationer, fast ejendom og andre virksomheder.

"Den gode forklaring er formentlig, at rigtig mange landmænd foretrækker at få bankgælden væk først og derfor ikke lige nu tænker på pensionsopsparing", siger specialkonsulent i skat og jura, Jane Karlskov Bille, Seges.

"Landmænd er på mange måder utroligt ærekære og vil gerne svare enhver sit. Det kan sagtens være svaret på, at de ikke bare vælger at sætte pengene ind på pension, hvor de er kreditorbeskyttet. Nu, hvor der er stor likviditet, så vælger man at få betalt af på gælden og måske derefter investere i værdipapirer".

 

 

Flere har pension

Inden vi går videre, er der lige et par væsentlige forhold, der skal understreges. For det første er spørgeundersøgelsen gennemført i begyndelsen af februar og altså inden verden gik corona-amok og Danmark mere eller mindre lukkede ned.

For det andet siger tallene ikke noget om, hvor mange der rent faktisk sparer op til pension. I undersøgelsen lyder spørgsmålet, om man forventer at foretage investeringer uden for landbruget i 2020 og altså ikke, hvor vidt man sparer op til pension eller ej.

LandbrugsAvisens spørgeundesøgelse dokumenterer altså ikke, at to ud af tre landmænd står uden en pensionsordning.

Når det er sagt, så er der vitterlig en relativ stor gruppe af landmænd, der ikke sparer op til pension. En nylig seges-undersøgelser viser, at 84 pct. af alle landmænd har en pensionopsparing uden for deres landbrug.

Det efterlader 16 pct. eller cirka hver sjette landmand tilbage på perronen, hvis landbruget en dag skal sælges til langt under den værdi, som man måske havde håbet på og forventet.

Høj likviditet skal placeres

Landbruget og især svinesektoren har haft et godt år i 2019 med høj indtjening og store likviditetsoverskud. Om det fortsætter i 2020 er der ingen, der for alvor kan spå om.

Men foreløbige tal viser, at landbrugsvirksomheder i gennemsnit har et likviditetsoverskud før anlægsinvesteringer på 1,79 mio. kr. For svinebedrifter er det gennemsnitlige overskud på 2,39 mio. kr.

Derfor vil mange landmænd skulle tage stilling til, hvordan overskuddet bedst bruges. Fordelene ved at indskyde pengene på pension er, at opsparingen er kreditorbeskyttet. Ulempen er, at likviditeten som udgangspunkt er låst og kun kan frigives igen ved hævning med 60 pct. i afgift.

Planteproducenter sparer mest op til pensionen

Seges-undersøgelsen, der altså har et par år på bagen, viser, at når en landmand smider arbejdstøjet og gør sig klar til pensionistlivet, har han i gennemsnit over et arbejdsliv sparet 1,996 millioner op til pension. Tallet er på tværs af driftsgrene og dækker over en stor spredning.

Mælkeproducenterne ligger i bunden med knap 1,5 millioner i gennemsnitlig pensionsopsparing, efterfulgt af svineproducenterne med 1,97 millioner og planteproducenterne med 2 millioner.

I LandbrugsMediernes aktuelle spørgeundersøgelse er det landmænd med grise, der mest tænker i pensionsopsparing. Hele 47 pct. svarer, at de vil sætte flere penge ind på pensionen. For mælkeproducenter og planteproducenter drejer det sig henholdsvis om 32 og 28 pct.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle