Rundt om smitten i Ringsted: Det ved vi - og det ved vi ikke

Udbruddet af corona er massivt på Danish Crown i Ringsted. Hvorfor gik det så galt så hurtigt? Og hvad med slagtningerne? Vi forsøger at give et overblik over, hvad vi ved indtil videre.

Det startede med ét enkelt tilfælde søndag for otte dage siden. Men siden har smitteudbruddet med covid-19 på Danish Crown i Ringsted udviklet sig til et omfattende udbrud.

Vi forsøger her at give et overblik over, hvad der vides - og hvad der gættes på.

Hvor mange er nu smittet?

Fra den første medarbejder meldte sig smittet med covid-19 søndag 26. juli, steg smittetallet hurtigt. Danish Crown meldte offentligt ud sidste tirsdag, hvor der var tre konstaterede tilfælde. De tre tilfælde førte til lukning af en hel afdeling, og at godt 80 medarbejdere blev sendt hjem i karantæne.

Med meldingen fra mandag, er nu i alt 79 medarbejdere smittede. Imens fortsætter myndighederne tests på fabrikken i de kommende uger og Styrelsen for patientsikkerhed laver kontaktopsporing blandt de knap 900 medarbejdere.

På den måde skulle både de, de smittede medarbejdere følges med til arbejde, har siddet over for i kantinen, røget en cigaret med - eller spiller fodbold med i fritiden - få besked, så de også kan blive testet.

Hvorfor går det så vildt hurtigt med smitte på slagterierne?

Det er det helt store spørgsmål. I medierne gættes og spekuleres der fra virusforskere og andre fagfolk på mange årsager. Ofte nævnt er, at medarbejderne står tæt på slagtekæderne, og at det kolde miljø i rummene muligvis har en betydning.

Derudover peges der også på, at der muligvis råbes meget på slagterierne, eller at der kan være tale om smittespredning fra grisene - selv om det sidste tidligere er afvist af myndighederne efter laboratorieforsøg.

Hos Styrelsen for patientsikkerhed, der står for den konkrete smitteopsporing, peger man for nuværende udelukkende på, at medarbejderne har mange af de, der bliver betegnet som "tætte kontakter". Altså at medarbejderne har en del kolleger, som de har været inden for kort afstand af i mere end 15 minutter.

Fra udlandet er det talrige gange set de seneste måneder, at et slagteri kan ende som corona-virus hotspot på få dage. Omfattende udbrud lammede amerikansk svineproduktion i flere uger i april-maj, mens det store, tyske Tönnes-slagteri blev lukket i hele fem uger i juni-juli og fortsat kører på nedsat drift. Også her peges der på mange, mulige årsager, som ventilation, kulde, tæt arbejdssituation og også tæt privat indkvartering.

Spreder det sig til samfundet?

Det er et af de alvorlige spørgsmål. Indtil videre er mindst en pårørende - en ansat på et plejehjem i Ringsted - også testet positiv.

Hvad med slagtningerne?

Første melding lød på, at den aflyste produktion i Ringsted bare kunne rykkes til de øvrige, så grisene kunne absorberes i produktion på disse sites. Helt så enkelt er det dog ikke.

Med 35.000 ugentlige grise, som Ringsted er normeret til, er det blandt de mindste i koncernen. Kun specialgrise-slagteriet i Herning og det bornholmske i Rønne er mindre. En halvering i Ringsted betyder derfor mindre, end hvis det var Horsens, der var ramt.

Danish Crown meldte torsdag, at man udsatte 51.000 grise til denne uge, grundet flere tilmeldinger end ventet. Det samme forventer man at skulle udsætte fra den igangværende uge og til næste.

"Men det er behæftet med usikkerhed grundet den nuværende situation", bemærkede slagteriet.

51.000 grise svarer omtrent til halvdelen af Horsens' slagteriets ugentlige produktion, eller knap en dags produktion for det samlede Danish Crown. En faktor som transporten spiller dog også ind.

"Det giver mere tid på vejen, når sjællandske vognmænd skal til Blans og Horsens, så vores transportkapacitet kommer til at falde. Det forsøger vi at opveje ved at åbne staldene i Horsens og Ringsted søndag, så de første grise kan komme ind på slagteriet der, og det giver vognmændene bedre mulighed for at følge med", udtalte Kurt T. Pedersen, der er ansvarlig for supply chain i slagteriet, forleden.

Får det konsekvenser?

Indtil videre har Danish Crown slet slet ikke mærket den mediestorm, eller nærmere hetz, som tyske Tönnies kom ud i, da der skete smittespredning i Rheda. Her var smitten dog også oppe på over 1500 medarbejdere ud af omkring 5000 ansatte af de ansatte - hvor 79 medarbejdere ud af omkring 900 er noget lavere.

Samtidig afdækkede de tyske medier nogle mere strukturelle - og velkendte - problemer i tysk slagteridrift, der er præget af mange udenlandske medarbejdere, der arbejder for lav løn og under dårlig indkvartering.

Danish Crown har pointeret, at man samarbejder med myndighederne og følger alle retningslinjer. Det har mandag ført til, at samtlige ansatte nu skal have målt temperatur, når de møder på job hver dag.

Tiltaget tages for at forsøge at bremse op for smittespredningen. Også selv om koncernen ved, at man ikke fanger alle smittede ad den vej.

Hvad med eksporten?

I første omgang meldte Danish Crown, at man selv havde indstillet eksporten til Kina. Sandheden var dog lidt mere modificeret, idet man reelt sendte orientering via myndighederne til Kina - som så svarede, at de lukkede for import fra Ringsted.

Igen er Danish Crown hjulpet af, at der er tale om et mindre slagteri, som nu kører på halv drift. De øvrige danske slagterier må fortsat eksportere til Kina.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle