Russisk kødgigant vokser vildt, selv om svinepriser faldt i 2019

De russiske kødpriser gik direkte modsat resten af verden, melder fremadstormende russisk kødvirksomhed i regnskab.

Mens svineproducenter i det vestlige Europa nyder godt af de nærmest eksplosivt voksende svinepriser, har udviklingen i Rusland været direkte modsat i 2019.

Det viser regnskabet for landets største kødvirksomhed, den børsnoterede Cherkizovo-koncern, for 2019.

Omsætningen spurtede fremad med hele 20 procent, til 13 mia. kroner,  målt i dagskurser. Alligevel blev nettoresultatet halveret til 0,74 mia. kr. fra sidste års 1,3 mia. kr. i 2018.

Det skyldes blandt andet, at der efter nogle år med meget høje svinepriser, efter at Rusland lukkede grænserne for import af kød fra Europa, nu er kommet gang id en indenlandske svineproduktion.

Svinepris faldt en krone per kilo

Selv har Cherkizovo-koncernen også turbo på væksten og øgede i 2019 sin produktion af såvel kylling som svin stærkt.

Men hvor de 21,8 procent ekstra kyllingekød resulterede i en omsætningsvækst på 33,4 procent, så fik de 16 procent ekstra grisekød kun 5,2 procent flere kroner i virksomhedens kasser.

Det skyldes, at den gennemsnitlige salgspris på svinekød faldt med hele 9 procent i 2019 i forhold til året før. Det skyldes ifølge koncernen den stigende indenlandske produktion i Rusland.

Således faldt den gennemsnitlige salgspris til 9,38 kr/kg, mod næsten en krone mere året før.

 

 

Væksten i koncernen er langt fra slut. I de kommende år planlægger Cherkizovo at fordoble såvel sin kalkun-produktion som at gå kraftigt ind i æglæggende høns.​​​​​​

På svinesiden skete væksten derimod især i 2019. Her blev fem bedrifter med full-line produktion af svin færdiggjort. Det betyder, at selskabet nu har kapacitet til at levere 300.000 tons kød, målt i levende vægt, årligt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle