Russisk marked sikrer danskejet svinefarm overskud

Det russiske marked sikrer Idavang et beskedent overskud i 2018, idet svineselskabets aktiviter i Litauen gav underskud.

Den danskejede svinekoncern, Idavang slipper gennem 2018 med et overskud på kun ni millioner kroner, mod sidste års 45,2 millioner. 

Idavang driver svineproduktion i Litauen og Rusland, og markedet i Rusland har været med til at sikre overskuddet i et svært år.

I 2018 blev Idavangs litauiske afdeling ramt af afrikansk svinepest. Samtidig har flere østeuropæiske lande haft svinepest, og det har haft indvirkning på de generelt lave priser i 2018. 

”Selve besætningen fik vi erstattet af forsikringen, og havde ikke som sådan noget mertab på svinepesten. Men de dårlige priser og højere foderomkostninger betyder, at vores afdeling i Litauen giver et underskud”, siger Jytte Rosenmaj, medejer og næstformand i bestyrelsen

Afdelingen i Litauen står for 64 procent af Idavangs omsætning i 2018, med 397 millioner kroner. 

Men de dårlige afregningspriser og høje foderpriser ender afdelingen med et underskud på 19,4 millioner kroner efter skat. 

Til gengæld laver den russiske afdeling af Idavang et overskud på 82,8 millioner kroner, med en omsætning på 344,9 millioner. 

Dermed er det den russiske afdeling, der hjælper Idavang i mål med plus på bundlinjen 

”Det har i 2018 vist sig at være en fordel for os at være på to markeder. Priserne i Rusland har været fornuftige”, siger Jytte Rosenmaj.

Hun vil hverken kalde årets resultat for tilfredsstillende eller utilfredsstillende.

”Vi glæder os over stigende priser, og forventer et bedre 2019”, siger hun. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle