Rådgiver: Brug bedriftens arbejdsplaner og undgå irriterende overarbejde

Arbejdsplanerne skal være et dynamisk værktøj , som man bruger aktivt i hverdagen.

Af Mette Holst Tygesen, svinerådgiver, LandboNord

På mange svinebedrifter har man fået lavet nogle arbejdsplaner, men der er meget stor forskel på hvordan og hvor meget, man bruger dem.

Jeg mener, at det er en god ide at få lavet nogle arbejdsplaner fordi, det synliggør, hvilke opgaver der skal laves, hvornår de skal laves, og ikke mindst hvem der tager sig af det.

Hvis arbejdsplanerne blot bliver lavet og efterfølgende kommer til at ligge i skuffen, har de ikke nogen værdi.

Arbejdsplanerne skal være et dynamisk værktøj , som man bruger aktivt i hverdagen.

Nogle gange sker det uforudsete

Det er ikke altid, at tingene går helt som planlagt, og fra tid til anden sker der noget uforudset som f.eks. nedbrud på foderanlæg eller andet ,som kræver handling her og nu.

I disse situationer er det vigtigt, at man får sat bedste mand på opgaven, og ikke blot den person der lige har tid. Der er det, man så må kigge på hvilke opgaver, man kan flytte rundt på, og er der eventuelt opgaver, som kan udskydes til en anden dag.

I forbindelse med ferier er det også vigtigt at få kigget på arbejdsplanerne og få talt om, hvem der tager opgaver for dem, der er væk på ferie.

Det nytter jo f.eks. ikke noget, at søerne ikke bliver vaccineret i to uger, fordi den medarbejder, der plejer at tage sig af det, er på ferie.

Her i juledagene kører man typisk med lavere bemanding end normalt, og med mindre man har planlagt sig ud af at undgå store faringshold og løbehold i julen, er der stadig mange opgaver der skal løses.

Er der løbninger i juledagene, er det vigtigt at få arbejdsplanen lagt således, at de medarbejdere, der har bedst kendskab til løbearbejdet, er på arbejde de dage, det skal foregå. Der kan så være andre opgaver, der kan udskydes til juleferien er ovre.

Irriterende overarbejde

Der er ikke noget, der er mere irriterende for både leder og ansatte, hvis alle tror, man er godt med, for så lige inden fyraften at opdage, at ingen har udført en vigtig opgave, som ikke kan udskydes til dagen efter.

Det resulterer i overarbejde, som kunne være undgået ved bedre planlægning fra morgenstunden og i pauserne.

Desuden kan det sætte lederen i et dårligt lys, hvilket især gælder, hvis det ekstra arbejde efter fyraften bliver pålagt én medarbejder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle