Så kom der hjælp til grænselandmænd: Må passere lukket grænse

Der er nu hjælp på vej til de landmænd, der har måtte køre store omveje for at komme til deres marker eller stalde på den anden side af grænsen. Bomme med kodelås er en mulighed, melder politiet.

Der er nu hjælp på vej til de landmænd, der har haft en del besvær ud af grænselukningen i forbindelse med coronavirussen.

Flere landmænd, blandt andet dem med både marker i Danmark og Tyskland, har i medierne fortalt om, hvordan de har skulle køre store omveje for at nå til deres marker på den anden side af grænsen. 

Blandt andet den danske Landmand Henrik Godtborg Hansen, som driver en slægtsgård klos op ad den dansk-tyske grænse. Den vej han hidtil har brugt har nemlig været spærret af.

10 af de 13 grænseovergange blev 14. marts lukket permanent, mens tre grænseovergange – Sæd, Kruså og Frøslev – forblev åbne og bemandet døgnet rundt.

Men nu er der landet en løsning, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

På en række af de lukkede grænseovergange langs den dansk-tyske grænse bliver der sat bomme op eller tilsvarende løsninger med kodelås.

5 grænseovergange åbner for landmænd

Syd- og Sønderjyllands Politi har sammen med tysk politi samt Tønder og Åbenrå Kommuner fundet en praktisk løsning for de berørte landmænd. 

Det betyder konkret, at der bliver åbnet for nogle af de små grænseovergange, så landmænd, der har jord og bolig i grænseområdet, kan passere grænsen med landbrugsmaskiner og dyr, hvis de har behov for det.

"Det er vigtigt, at landmændene med mindst mulig ulempe kan udføre forårsarbejde samt føre tilsyn med dyrene på begge sider af grænsen. Det er myndighedernes hovedfokus", skriver politiet i deres pressemeddelelse.

Landmændene kan fra slutnignen af denne uge benytte grænseovergangene; Færisten mellem Siltoft og Rudbøl, Beierskro, Pebersmark, Sofiedal og Vilmkjær.

Praktisk vil adgangen over grænsestregen ske ved, at der opsættes bomme eller lignende løsninger med en kodelås. Arbejdet ventes at være på plads senest ved ugens udgang.

"Det er fortsat vores fokus, at landmændene også i denne ekstraordinære situation kan få dagligdagen til at fungere med mindst mulig ulempe", siger politidirektør Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

LHN har over før Effektivt Landbrug nævnt, at det drejer sig om mindst 27, som har været påvirket af grænselukningen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle