Så kom det: Lars Løkke udskriver folketingsvalg

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskriver folketingsvalg den 5. juni.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udskrevet folketingsvalg, som skal afholdes onsdag den 5. juni 2019, grundlovsdag.

Det har han netop meddelt fra Folketingets talerstol. Han tog ordet i salen til en 'udtalelse af særlig karakter':

"Herhjemme i Danmark hører man pludselig synspunkter i debatten, som de fleste af os betragter som ekstreme og fremmedfjendske. Opbruddet kalder på samling. Rystelser fordrer stabilitet. Usikre tider kræver et erfarent og robust lederskab. Jeg har derfor i går meddelt Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives folketingsvalg", sagde statsministeren fra talerstolen. 

"Jeg ønsker at bruge hele min vilje, mine kompetencer og min erfaring til fortsat at lede Danmark. Og jeg beder danskerne om genvalg ved folketingsvalget som afholdes 5. juni", fortsatte han, før mødet i salen blev afbrudt, idet alt lovarabejde sættes på pause under valgkampen.

Det betyder, at der bliver 9 dage mellem valget til Europaparlamentet søndag 26. maj og valget til Folketinget 5. juni.

Sådan lyder det fra landet

Lars Jonsson, formand for Nordsjællands Lanboforening, kan ikke forstå hvorfor, valget skal stå 5. juni, så de to valg falder lige efter hinanden. Og så kunne Løkke godt have udskrevet valget i går:

"Det kommer lige en dag for sent. Vi havde vælgermøde i går aftes og havde smalet 100 mand i laden. Men sådan er det, vi vidste jom at det valg kom", siger Lars Jonson og griner.

Spørger man, hvad vaget kommer til at handle om, så er svaret klart: Klima.

"Der vil blive en masse snak om klima, det kan ikke undgås. Jeg håber bare, de forholder sig itl fakta, og ikke følelser. Det jeg overordnet set håber på er, at parterne under valgkampen kan finde hinanden, eller der hvor man er enige, så når stemmerne er talt op, at man kan blive enige om nogle brede, gode forlig. Det er det der fylder hos vores medlemmer. Og så må man for alt i verden ikke rulle landbrugspakken tilbage, den har vi brug for", fortsætter han.

I dag var sidste frist for at udskrive folketingsvalg, hvis det skulle afholdes 26. maj - samtidig med valget til Europaparlamentet. Der er nu lagt op til en 29 dage lang valgkamp.

Hos LandboSyd lyder det fra Mogens Dall, der selv er kandidat for Venstre i Aabenraakredesen:

"Jeg vil pakke min bil nu med alle mine remedier til valget og ud at hænge plakater op. Jeg er meget spændt på, hvordan det vil gå, jeg har jo aldrig prøvet det før”, siger han.

Også han ser, at valgkampen kommer til at handle om bæredygtighed.

”Valgkampen må gerne handle om bæredygtighed og alt det der i produktionsdanmark. Fødevareklyngen er en stor del af det, for vi er meget bæredygtige og foran resten af verden - og det skal vi ikke undgå at snakke om. Det er en vindersag, om man vil, at gøre opmærksom på de leveringer man gør fra landbrugets side af i forhold til biogas, halm til kraft-varmevæker og sol- og vindenergi, der et eller andet sted alt sammen stammer fra landbrugets jord", siger formanden for LandboSyd.

Fokus på klima og erhvervsøkonomien

Der er dog også ros til statsministeren for at udskrive valg i dag.

Hos AgriNord er formand, Carl Chr. Pedersen, glad for at se, at man ikke fråser med valgperioden, og at man går så tæt på at få fire fulde år som muligt. Også han ser, at det store samtaleemne kunne blive klima.

"Efter meningsmålingerne ved vi, at sundhed er højt på dagsordenen. Men i år har vi også den gode ting for landbruget, at klima og bæredygtighed er på danskernes dagsorden. Og jeg er sikker på, at der hvor vi er i dansk landbrug vil være et godt indspil i debatten", siger Carl Chr. Pedersen.

"Jeg håber, at der også kommer fokus på, at vi skal have en økonomi til klima og bæredygtighed i landbruget. Vi skal have debateret, hvor vigtigt det er, at vi har en stærk erhvervsøkonomi og sektorer, der tjener penge til Danmark", fortsætter formanden.

Lars Løkke Rasmussen er den længst siddende statsminister i årtier. Han har siddet på magten i 1.419 dage. Det har ingen anden statsminister gjort siden 1953, skriver tv2.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle