Så meget dansk græs skal der til for at erstatte sojaimporten

Med forskning og udvikling kan 500.000 hektar græs i fremtiden erstatte den danske import af soja til foder, mener Aarhus Universitet.

En halv million hektar. Så meget græs skal der potentielt - med forskning og udvikling - til for at erstatte importen af soja til foder.

Det er i hvert fald svaret fra Aarhus Universitet til folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen (EH).

Græs som foderkilde til svin er et varmt emne og noget, der bliver forsket ivrigt i lige nu.

Senest har Aarhus Universitet påvist, at kødkvaliteten fastholdes ved fodring med græsprotein.

"AU oplyser, at der med nuværende forudsætninger for græsdyrkning i Danmark kræves ca. 1.000.000 hektar græs for at producere proteinkoncentrat til erstatning af hele sojaimporten", lyder svaret, der fortsætter:

"Ved optimeret valg af græssorter, gødskning og slætstrategi samt en øget forsknings- og udviklingsindsats på græsdyrkning anslår AU, at dette areal i fremtiden kan reduceres til ca. 630.000 hektar og helt ned til 500.000 hektar, hvis proteinekstraktion i bioraffineringsanlægget kan øges".

I sine beregninger har AU regnet med, at der er en nettoimport på ca. 705.000 ton rent protein årligt i sojafoder til Danmark.

De 500.000 påkrævede hektar skal lægges oven i de nuværende hektar med græs.

Dermed skal Danmark op over en mio hektar, hvilket ifølge AU kan sammenlignes med græsarealet i dansk landbrug i 1950-1954, hvor det netop var over en mio. hektar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle