Sådan er reglerne: Det er ikke alle 15-årige, som må køre traktor på privat mark

Faktisk er det kun i meget få tilfælde, at 15-årige må køre traktor. Få et overblik over reglerne her.

For at få traktorkørekort skal man være fyldt 16 år, men det er ikke altid, at de unge kan vente helt indtil deres 16 års fødselsdag, og de har fået kortet, med at sætte sig ind i maskinerne. 

Det er dog ulovligt og kan medføre store bøder, og også ulykker. Så er du ikke helt opdateret på reglerne kan det betale sig at sætte sig ind i dem. 

For når det kommer til traktorkørsel gælder der nemlig forskellige regler alt afhængig af, om det er arbejdsgiverens egne børn, som samtidig hører til husstanden, eller det er andre unge. 

Unge under 15

Unge under 15 år må på ingen måde køre traktor. Heller ikke på privat mark eller matrikel. 

Unge på 15 år 

Det er absolut tidligst som 15-årlig, man må køre traktor. Og reglerne er faktisk ret strikse for, hvornår en 15-årig må sætte sig bag rattet.

15-årige må kun køre uden for vej med offentlig færdsel. Det vil sige på privat mark og matrikel.

Derudover skal den 15-årige være medlem af arbejdsgiverens familie og høre til husstanden for at måtte køre traktor - det vil sige bo på landbruget. Derudover skal det også være et familielandbrug, hvilket vil sige, at der ikke må være andre ansatte på bedriften.

Altså må unge på 15 år kun køre traktor på privat mark, hvis de er børn af en landmand med et fammilielandbrug uden ansatte.

Værd at bemærke er også, at selvom man kan tage teoriprøven til traktorkørekort, når man er fyldt 15 år, kan undervisningen i traktorkørsel først påbegyndes tre måneder før, man fylder 16 år, og man skal være fyldt 16, når man tager køreprøven.

Unge på 16 år

Har man traktorkørekort kan man som 16-årig køre både på offentlig vej og mark. Har man ikke kørekortet, kan man som ung i en familie med et familielandbrug uden ansatte fortsat køre på mark og privat matrikel - men ikke på offentlig vej. Det samme gælder for 17-årige.

Unge over 18

Er man fyldt 18 år og har taget traktorkørekort eller kørekort til bil må man køre på både offentlig vej og mark.

Maskiner forbudt for unge under 18

Derudover findes der også en række arbejdsopgaver, der betragtes som farligt arbejde og derfor ikke må udføres af personer under 18 år.

Som udgangspunkt er det altså forbudt for unge under 18 år, at arbejde med hurtigtgående skærende værktøj som f.eks. rundsave og fræsere, palleløftere, slåmaskiner, sneslynger, flishuggere og maskiner med farlige stempel-bevægelser som f.eks. halmpressere.

Hos Seges' afdeling for arbejdsmiljø kan man også kun opfordrer til, at man får styr på regler.

"Selv om de unge virkelig gerne vil hjælpe, er det et brud med arbejdsmiljøloven, hvis de kører traktor når de er under 15 år, og jeg vil opfordre til, at man finder andre gode måder at hjælpe til på. Det er jo skønt at de unge interesserer dem for landbruget - vi får i høj grad brug for deres kræfter - så det er endnu en grund til, at vi skal passe godt på de unge og sørge for, at de selv vokser op med god sikkerhedskultur og dermed kan blive gode rollemodeller for andre unge", udtaler Helle Domino arbejdsmiljøchef i Seges.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle