Sådan får du styr på prrs i din besætning

Besætninger reagerer ikke ens, når de får prrs. Nogle opdager det først ved statusblodprøver, andre oplever voldsomme sygdomsudbrud.

Der findes ikke én metode til håndtering af prrs, der virker i alle besætninger. Det slår Anders P. Andersen, LMO, fast. Til gengæld peger han på en række andre forhold, man skal være opmærksom på.

»Hvis man kan, er det vigtigt at finde ud af, hvordan man fik prrs,« siger han.

Det kan sikre, at smittevejen brydes, så prrs ikke kommer igen, efter at den er presset ud af besætningen.

Han opfordrer også til, at man har en logbog, hvor forandringer i besætningen noteres. Det er nemlig svært at huske, hvornår diarré-problemer opstod, hvornår en ny vaccine blev taget i brug, eller hvornår man så flere svagtfødte grise.

Førstehjælp

Hvis prrs er kommet ind i besætningen, skal man i første omgang iværksætte det Anders P. Andersen kalder livredende førstehjælp. Det omfatter:

Håndtering af medarbejderne: Det kan være en stor belastning at behandle mange grise og håndtere en hverdag med mange døde grise. Forklar medarbejderne at udbruddet ikke er deres skyld.

Få i samarbejde med dyrlægen afdækket hvor langt sygdommen er kommet rundt i besætningen.

Læg en plan for håndtering af sygdommen, og for hvordan hverdagen skal håndteres i forhold til nye pasningsprocedurer.

Alle der har sin gang i staldene, skal være fuldt vidende om hvilke procedurer, der nu følges.

Få styr på den interne smittegang i besætningen, så tilbagesmitte ikke sker.

»Jeg kunne godt lave en basisplan, men problemet med en basisplan er, at den skal tilpasses hver enkelt besætning, og derfor ende med at være vidt forskellig fra besætning til besætning«, siger Anders P. Andersen.

Fordel

Hvis man kan tale om en fordel ved prrs, så er det, at sygdommen med held kan styres med både med et positivt og et negativt sohold.

»Prrs kræver stram styring, så hverken medarbejdere eller grise farer vild i sygdommen«, siger Anders P. Andersen.

Han peger særligt på, at beslutningen om hvorvidt soholdet skal holdes positivt, eller om man skal arbejde hen mod et negativt sohold, er en vigtig beslutning.

»Det afhænger blandt andet af besætningsopbygning, omsætning af grise og geografisk beliggenhed«, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle