Betalt indhold af Landbrug & Fødevarer

Sådan fik ung landmand mulighed for at købe drømme-ejendommen

I snart 10 år har Landbrug & Fødevarer kæmpet for at opnå en finansieringsmodel, der gør det nemmere for sælger at sælge sin ejendom, og for køber at få finansiering.

Takket være vedvarende pres, blev den såkaldte pantebrevsmodel i år en realitet. 

”Når man har puttet sin sjæl i det, og holder meget af det, var det også en stor fornøjelse, da der kom et ungt par og spurgte, om de kunne få lov at overtage stedet”, siger Frederik Djernæs der solgte sin gård på 37 ha med 30 økologiske malkekøer pr. 1. marts i år, til et ungt par der gerne ville i gang.

”Vi faldt pladask for det”, siger Jesper Hansen der overtog gården med sin kæreste, og som de første har fået nytte af pantebrevsmodellen.

sponsoreret Landbrug & Fødevarer

Foto: Fra venstre mod højre, Frederik Djernæs, sælger; Jesper Hansen, Køber og Morten Holm Østergaard, Erhvervspolitisk chef, L&F.  

”Det er gået godt - og så er det nemmere at tale med banken, når sælgeren er interesseret i at lade lidt stå”, fortæller Jesper.

”Med sælgerpantebrevsmodellen, kan man lave en sælgerfinansiering, hvor man udskyder betaling af ejendomsavancen, så den unge landmand ikke skal have så mange penge op af lommen, når han skal overtage den nye ejendom”, forklarer Morten Holm Østergaard fra Landbrug & Fødevarer.

Hør mere om hvordan pantebrevsmodellen hjalp Jesper i videoen i toppen. 

Faktaboks

L&F har bidraget med et øget politisk fokus, så initiativet blev en del af finansloven for 2020, og efterfølgende vedtaget ved lov d. 20. december 2019, med virkning fra d. 1. januar 2020.

Sælgerpantebrevsmodellen giver bedre muligheder for generationsskifte af landbrugsejendomme.

Forudsat visse betingelser er opfyldt om bl.a. løbetid og anvendelse indebærer sælgerpantebrevsmodellen følgende:

  • Sælger kan genanbringe fortjeneste (ejendomsavance) fra ejendommen på op til 10 pct. af salgsprisen.
  • Den aftalte del af salgsprisen kan fordeles til beskatning hos sælger i de efterfølgende op til 10 år fra salgstidspunktet.
  • I forbindelse med handlen udformes et pantebrevsvilkår, så sælger først skal betale skatten i takt med, at pantebrevet afdrages af køber.

Sælger undgår at betale skat af det fulde beløb på salgstidspunktet. Med modellen skal sælger først betale skatten i takt med, at køber afdrager på sælgerpantebrevet i den aftalte periode på op til 10 år.

Køber opnår lempeligere finansiering ved at kunne afdrage op til 10 % af købesummen indenfor den aftalte periode. Samtidigt vil køber have bedre mulighed for at optage lån i banken, fordi sælgeren har taget en del af risikoen.

Der er tale om en rentebesparelse for primærsektoren (sælger). I henhold til lovforslaget koster rentebesparelsen umiddelbart staten ca. 90 mio. kr. i 2020 og ca. 25 mio. kr. årligt i varig virkning.

Pantebrevsmodellen giver ældre og yngre generationer af landmænd flere muligheder ved salg eller opkøb af landbrugsejendomme.

Emneord

sponsoreret , Landbrug & Fødevarer , pantebrevsmodellen , hjælp til landmanden

Forsiden lige nu