Sådan vil regeringen ændre planloven: Nemmere med erhverv på landet

Regeringen er klar med deres bebudede ændring af planloven.

For nyligt foreslog Venstre at ændre planloven, så det nemmere at bedrive erhverv i nedlagte landbrug.

Nu er regeringen klar med en ændring af planloven, fortæller miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelelse.

"Det er vigtigt, at der er vækst- og udviklingsmuligheder i hele Danmark – også i yderområderne. Derfor gør vi det nemmere at etablere og udvide erhverv, så vi kan få skabt nye arbejdspladser," siger miljøministeren i pressemeddelelsen.

"Med det her udspil rydder vi en række forhindringer af vejen for udvikling i landdistrikterne, men samtidig fastholder vi en god beskyttelse af vores vigtigste råstof – naturen. Jeg har lyttet til de mange ideer og ønsker, som jeg møder på mine ture rundt i landet, og jeg er rigtig glad for, at vi som regering i fællesskab kan sikre, at Danmark ikke knækker over," siger by-, bolig-, og landdistriktsminister Carsten Hansen (S).

Her er initiativerne

  1. Alle mindre virksomheder i nedlagte landbrugsbygninger må udvide op til 500 m2 uden landzonetilladelse uanset antal ansatte. Hidtil har det kun gjaldt for virksomheder med op til fem ansatte.
  2. Flere turister på landet. Fremover forhøjes grænsen fra 10 til 15 ferieboliger, som det bliver muligt at udleje i nuværende eller tidligere landbrugsejendomme, overflødiggjorte driftsbygninger eller stuehuse.
  3. Øget byggeret til virksomheder i landzone. Kommunerne får fremover mulighed for at give tilladelse til at opføre en tilsvarende ny bygning, som også kan benyttes til erhverv, hvis en overflødiggjort landbrugsbygning rives ned.
  4. Byggeretten i landzone gøres mere fleksibel. Regeringen udvider byggeretten fra tre til fem år, så byggeretten ikke risikerer at udløbe i dårlige tider.
  5. Forbedrede muligheder for at flytte bygning på en matrikel. I landzonen kan ny bebyggelse placeres mere attraktivt, fordi det bliver muligt at opføre nye bygninger længere væk fra eksisterende bygninger på grunden.

    Derudover:
     
  6. Friere rammer for udvalgsvarer i bymidterne. Regeringen vil styrke eksisterende bymidter, så også byer med under 40.000 indbyggere som eks. Hillerød og Hjørring får ret til at placere store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2 som eks. større hvidevare- og elektronikbutikker i bymidter.
  7. Hurtigere opsætning af tele- og mobilmaster. Regeringen vil indføre en hurtig procedure, så mobilmaster kan opsættes med høring på mindst to uger.
  8. Nemmere proces for nybyggeri og erhvervsbyggeri. Høringsperioden for lokalplaner forkortes, så forsinkelse og fordyrelse undgås.
  9. Lettere adgang for byggeri og anlæg i kystnærhedszonen. Kommunerne får fremover mulighed for at byudvikle i kystnærhedszonen, hvis byudviklingen planlægges i sammenhængende og bag ved eksisterende byzone i kystnærhedszonen.
  10. Mere liv i byerne. Ubenyttede byområder skal midlertidigt kunne bruges til kulturarrangementer, sportsaktiviteter eller iværksættervirksomhed, mens man venter på, at nye byområder skal tage form.
  11. Kommunerne får mere hjælp. Kommunerne skal have bedre vejledning om alle de muligheder, som der allerede er i loven.
  12. Bedre muligheder for internetbutikker. Internetbutikker får flere muligheder for at blive liggende eller placere sig i erhvervsområder, hvis de har direkte salg til kunder.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle