Sædselskab får underskud for femte år i træk

Trods fremgang i salget hos VikingGenetics var det ikke nok til at få overskud på bundlinjen for sæd-selskabet.

Også i 2019 måtte VikingGenetics indkassere et underskud på bundlinjen. Det viser det netop fremlagte regnskab for det fælles-nordiske sædselskab.

Dermed blev det femte år i træk med røde tal for kvæg-kooperativet.

Årets underskud blev dog det mindste af de fem år - med "kun" -89.000 Euro; svarende til et underskud på 663.000 kr.

For den nytiltrådte direktør Henrik Biilmann, der fra 1. februar forlod økologernes salgsselskab Friland for at blive øverste chef i sæd-selskabet, er underskuddet dog langt fra alarmerende.

"Underskuddet er helt som planlagt. Vores opgave i VikingGenetics er ikke at skabe overskud, men at gå i nul i regnskabet. I 2019 blev det i de store tals lov ramt godt. Vi skal levere en sæddosis af høj kvalitet til den lavest mulige pris", siger han.

Henrik Biilmann minder om, at selskabet trods de seneste fem års underskud har en soliditet på 92 procent og må karakteriseres om yderst solidt.

Salg til eksport steg

Omsætningen steg fra 233 til 238 mio. kr. og nåede dermed næsthøjeste niveau i de seneste fem år.

"På eksportmarkederne har vi en klar ambition om at skabe vækst, via nye kunder og via større omsætning ved de eksisterende kunder. Vi har set en vækst på eksportmarkederne på omkring 20 procent i omsætningen i 2019, og det er vi godt tilfredse med", forklarer Henrik Biilmann.

Han fortæller dog, at væksten ikke kommer let, idet markedet er stabilt til stagnerende på verdensplan for sæd.

"Vores største marked er USA, men vi sælger til over 50 lande. Vi har fangarme ude mange steder og er klar til at åbne dørene yderligere, når mulighederne byder sig", siger direktøren.

Årets corona-pandemi vil dog spænde ben for de klare mål om at vokse, forventer Henrik Biilmann.

"Første kvartal har egentlig været fint, men nu ser vi en tendens til begyndende forsigtighed og tilbageholdenhed i markedet. Det giver noget usikkerhed i vores forventninger til 2020", siger han.

Lukninger af tyrestationer har givet nedskrivninger

I Danmark, Sverige og Finland har VikingGenetics en markedsandel på mellem 60 og 80 procent - størst i Danmark. Her er opgaven ikke så meget vækst, som at sælge mere forædlede produkter til en højere værdi.

En del af de seneste års underskud skyldes nedskrivninger på tyrestationer, som VikingGenetics har lukket som følge af genomisk selektion. Dette har reduceret antallet af tyre - og dermed også antallet af tyrestationer markant.

Så sent som for en måned siden blev en tidligere tyrestation sat til salg i Danmark.

VikingGenetics er ejet af landmænd i Sverige, Finland og Danmark. Herhjemme er ejerselskabet VikingDanmark, der står for den praktiske formidling af salget til landmændene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle