Sædskandale: Australske svineproducenter forlanger besætning slagtet

Australske svineproducenter er utilfredse med at Westpork, den nye ejer af besætningen med ulovligt importerede danske svinegener, har en konkurrencemæssig fordel på grund af de bedre danske gener.

I kølvandet på den opsigtsvækkende sag om ulovligt importeret dansk ornesæd i Australien, hvor to danske landmænd er idømt fængselsstraffe, vil australske svineproducenter nu have de danske gener destrueret.

Generne giver nemlig selskabet Westpork, der har købt GD Pork, en stor konkurrencefordel og virksomheden menes derfor at kunne profitere på svindlen.

Det skriver avisen The West Australian.

Vil have supersøer destrueret

Præsident i delstaten Western Australias svineproducentforening, WA Pork producers, Dawson Bradford udtalte i The West Australian, at det var skuffende at de australske myndigheder ikke tog skridtet videre og fik de ulovligt importerede gener destrueret.

Australierne vurderer, søerne som bliver omtalt i medierne som 'supersøerne' kan producere mindst 10 procent flere smågrise end de australske.

Men fordi søerne er fundet sygdomsfri er der ingen hjemmel til at slagte dem i landets biosikkerhedslovgivning.

På Westporks side argumenterer man for, at de har købt GD Pork i fri handel, hvor alle potentielle købere havde den samme information.

En betydelig spiller

Westpork købte GD Pork da selskabet gik i likvidation og sammenlagt står virksomheden nu for 45 procent af delstaten Western Australias svineproduktion.

De australske myndigheder har fastlagt at 199 søer er blevet insemineret med danske gener over en periode på otte år og at der er i dag er omkring 2000 søer med danske gener.

GD Porks direktør Torben Sørensen og driftsleder Henning Laue blev idømt henholdsvis tre og to års fængsel for at have sørget for at søerne blev inseminerede med den ulovligt importerede sæd. 

Selskabet GD Pork, der gik frivilligt i opløsning i slutningen 2018, fik en bøde på 500.000 australske dollars, svarende til ca. 2,3 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle