Søn og datter æder sig ind i familiens slagterivirksomhed: Far er væk om fem år

Et generationsskifte er undervejs i Himmerlandskød, hvor Lars Andersens børn nu har 80 procent af selskabet. "Man bliver klar til at give slip, når man ikke længere vil tage afsted halv tre om morgenen og komme hjem klokken seks om aftenen", lyder det fra direktøren.

"De unge kan jo noget, vi ældre mennesker ikke kan. Og det skal vi altså udnytte. Da jeg begyndte slagtede vi 350 dyr om ugen, som blev læsset ud i kvarte og hele stykker. Nu slagter vi knap 2.300 dyr om ugen, som hver især bliver skilt til atomer - det er klart, at i sådan en proces, lærer mine børn forskellige ting og kan arbejde videre med det".

Sådan lyder det fra Himmerlandkøds ejer og adm. direktør Lars Andersen, der i de seneste år har arbejdet på at generationsskifte koncernen til sine to børn, sønnen Christoffer og datteren Louise.

"Generationsskiftet har været undervejs i et stykke tid nu, og det er sat sådan op, at mine børn lige nu er medejere i det nye Himmerlandskød, så vi sikrer, at der også fremover er en stærk, privat spiller på det danske oksekødsmarked", siger Lars Andersen.

"De har overtaget en stor del af det nu, og de vil få det sidste i løbet af de næste fem år. Man kan ikke helt spå om, hvornår det præcist bliver, men tingene ligger sådan til rette, at fremtiden er sikret for selskabet".

Generationsskiftet i Himmerlandskød har været i støbeskeen de sidste tre-fire år, og sønnen Christoffer Andersen har været kørt i stilling til topposten i det sidste halvandet års tid som underdirektør.

Samtidig er datteren Louise Andersen HR-ansvarlig i den familieejede virksomhed.

"Jeg skal fortsætte i Himmerlandskød, ingen tvivl om det - men jeg er 62 år, og på et eller andet tidspunkt skal man jo sige, at det var det. Christoffer skal ind som administrerende direktør, når han er helt klar til det, og jeg er klar til at drosle lidt ned", siger Lars Andersen

Hvornår er du klar til at drosle ned?

"Det bliver jeg klar til, når jeg ikke længere synes, det er nødvendigt at rejse ud klokken halv tre om morgenen og komme hjem igen ved sekstiden om aftenen", siger Lars Andersen.

kunne aldrig drømme om at sælge

Han fortæller, at det aldrig har kunnet faldet ham ind at sælge virksomheden, der officielt startede som Himmerlandskød A/S tilbage i 2008, men trækker tråde langt tilbage i tiden med Hjalmar Nielsen A/S.

"Jeg har aldrig tænkt på at sælge ud. For det er jo mit livsværk, og det er min livsstil. For mig er det en glæde at se, at vi kan få tingene til at køre, og at der stadig er plads til en privat spiller i markedet".

"Da jeg kom i lære i 1975 på det daværende Bjerringbro Andelssvineslagteri, som nu er en del af Danish Crown, var der 52 kreaturslagterier i Danmark. Nu er der jo fem tilbage, hvor vi to største sidder på omkring 90 procent af slagtningerne. Det skal man værne om", siger han.

sådan fordeles selskabet

Familien Andersens forretning i Himmerlandskød er én af fire virksomheder, som her fra årsskiftet er fusioneret til et enkelt under Himmerlandskød A/S.

Det sker for at strømline selskaberne og styrke brandet - Himmerlandskød - i fremtiden.

Det drejer sig om Hjalmar Nielsen A/S, som var startskuddet til familieklenodiet, som blev efterfulgt af stiftelsen af Himmerlandskød i 2008. Selskabet blev stiftet sammen med to andre, som løbende er blevet købt ud af Lars Andersen, som ligeledes købte Kjellerup Slagteri i 2012 og aktiemajoriteten i Nordic Beef i 2016.

Lars Andersen understreger dog, at Jens Peter Svendsen, der lige nu tegner sig for ledelsen i Nordic Beef, fortsat er en del af fremtiden for koncernen. De selskaber bliver nu alle samlet under moderselskabet Himmerlandskød A/S.

Børnene Christoffer og Louise har hver ejet 40 procent af Himmerlandskød, mens Lars Andersen har siddet på de sidste 20 procent af selskabet samt 100 procent af Hjalmar Nielsen A/S.

rekordstort overskud

I det konsoliderede regnskab, som offentliggøres inden længe for de fire selskaber samlet, er der da også grund til at trække lidt på smilebåndet over familievirksomhedens økonomiske resultater.

Regnskabet for holdingselskabet, der omfatter Himmerlandskød A/S, Nordic Beef Hadsund A/S,  A/S Hjalmar Nielsen og A/S Kjellerup Eksportslagteri, præsenteres et samlet resultat på 12,7 mio. kr.

Det er det største i selskabets historie og en væsentlig forbedring fra sidste års hidtidige rekord på 8,4 mio. kr.

Det voksende resultat sker til trods for, at omsætningen i selskabet ligger nogenlunde stille. Her ligger den på stabile 786 mio. kr. - blot fire mio. kr. mere end året forinden.

Overskuddet konsolideres ind i selskabet, så egenkapitalen får en solid saltvandsindsprøjtning og ender på 70 mio. kr. mod 57 mio. kr. året forinden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle