Sønderjysk griseproducent sælger ud: Går efter en slankere virksomhed

Brdr. Lund, Ballum A/S lander stort underskud efter salg af nordjysk sohold.

Det har ikke ligefrem været et jubelår for de sønderjyske brødre Jens Jensen Lund og Hans Christian Lund, der gennem deres fælles selskab Brdr. Lund, Ballum A/S driver griseproduktion med næsten 90.000 slagtegrise på en række lokationer i Sønderjylland.

Dyre foderpriser og en lav grisenotering har gjort et solidt indhug i Brdr. Lund, Ballums bruttofortjeneste i 2021, der falder med 7,7 millioner kroner til 15,4 millioner kroner. 

Og det er ikke meget, man som griseproducent kan gøre, når kornet, og dermed foderet, ikke er på ens egne marker.

- Vi har lidt egenproduktion af korn, men vi er meget disponeret over for griseproduktion. Så vi bliver ramt i de her rædselsår, hvor kornpriserne stiger, og svinepriserne falder, siger Jens Jensen Lund, der senest blev ramt af en lignende situation i 2004. 

Store nedskrivninger

Men det er i høj grad salget af soholdet Onsildgaard Produktion ApS ved Hobro med næsten 3.600 søer, som har gjort 2021 økonomisk svært.

For de to brødre har måttet tage nedskrivninger på i alt otte millioner kroner på jord og bygninger ved salget til Svend Møller Hansen Holding A/S. 

Bygningerne blev frasolgt ved årsskiftet, og nedskrivningerne betyder, at bundlinjen går i rødt med et underskud før skat på 3,9 millioner kroner mod et solidt overskud i 2020 på 8,1 millioner kroner. 

- I forbindelse med salget har vi taget nogle nedskrivninger af nogle tidligere opskrivninger. Så det er immaterielle ting, der giver underskuddet, forklarer Jens Jensen Lund. 

Smidigere produktion

Salget af Onsildgaard har været undervejs gennem godt fem år, fordi brødrene på 54 og 53 år ikke havde en oplagt arvtager inde i billedet til et generationsskifte.

Overdragelsen til den nye ejer er endegyldigt ved årets udgang, hvor brødrene stopper med produktionen i Hobro.

Herefter forventer Jens Jensen Lund, at de får en langt smidigere griseproduktion i Sønderjylland. 

- Vi får en slanket virksomhed med ikke så meget omsætning, men med stabil og nemmere indtjening, påpeger Jens Jensen Lund, som også kan konstatere, at koncernens egenkapital på nu 34 millioner kroner fortsat er solid.

Tankerne om ændringer på de sønderjyske bedrifter er dog ikke nye. 

I 2020 var planerne at reducere antallet af slagtesvin. Med salget af Onsildgaard er planen nu ændret, oplyser Jens Jensen Lund.

I stedet skal koncernens aktiviteter fremadrettet placeres på færre, men tættere beliggende lokationer i Sønderjylland.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle