Sønderjysk landbrugsskole glæder sig over elevfremgang

Rekordmange unge har søgt ind på Gråsten Landbrugsskole via den koordinerede tilmelding, og er klar til at starte 1. august.

Der er fremgang i antallet af optagne på landbrugsskolerne i år.

Et af de steder, hvor der er fremgang er på Gråsten Landbrugsskole. Her har man netop optaget rekordmange unge, som er klar til at starte 1. august.

”Sidste år bød på rekord med 190 tilmeldinger, og skolen måtte etablere pavilloner for at rumme dem alle. I år er tallet steget yderligere, til 230, og pavillonerne bliver derfor stående,” oplyste skolens forstander Bjarne Ebbesen således på LandboSyds generalforsamling.

Han siger, at Gråsten landbrugsskole ligger i et smørhul i Sønderjylland og er heldig med at have en god, gammel og flot skole samt ikke mindst et moderne landbrug, som er et særkende for skolen.

”Vi er i et område, hvor antallet af unge er stærkt faldende i landområderne og de mindre byer, så det er lidt mod alle odds, at vi har fremgang,” siger Bjarne Ebbesen.

Fremgang på landsplan sidste år

På landsplan steg søgningen sidste år til de i alt syv landbrugsskoler med næsten 17 procent, og Gråsten Landbrugsskole er en af de skoler, som har formået ikke bare at fastholde, men altså også at udbygge elevtallet i år.

Muligvis har det medvirket til den ekstra tilgang, at de unge, der starter en landbrugsuddannelse, i princippet kan være sikre på, at der vil være en praktikplads til dem, når de når dertil. Der eksisterer ganske vist ikke en formel praktikplads-garanti, men landmændene står i kø for at få elever i praktik.

Mange unge vælger studenterindgangen til skolen, fortrinsvis eux, hvor man tager en landbrugsuddannelse samtidig med en studentereksamen. Faktisk har netop eux slået bedst igennem på landbrugsskolerne af alle erhvervsuddannelser, og for eksempel på tømrer- murerområdet er den ikke nær så populær, forklarer Bjarne Ebbesen.

Vælger grisene fra

Til gengæld forsvinder en stor del af eleverne, når de er færdige med hovedforløbet. Når det kommer til agrarøkonom-uddannelsen, som kvalificerer til at blive selvstændig eller drive en ejendom, er der kun 65-70, som søger den på landsplan.

Det bekymrer også Bjarne Ebbesen, at mange unge vælger grisene fra. Kun en tredjedel af eleverne kommer fra et landbrug og ti procent fra egentlige storbyer:

”Næsten hver uge bøvler vi med at få de sidste elever med op i grisestalden, og det synes jeg er tankevækkende, ja bekymrende”.

”Vi har spurgt, hvorfor de vælger uddannelsen, og jeg hæfter mig ved, at mange synes, det er så fedt at kan se et fysisk resultat af arbejdet. Desuden hører jeg, at de er tilfredse med, at landbruget og organisationerne vil være en del af løsningen frem for at være en del af problemet og melder ambitiøse mål ud om klima”, siger Bjarne Ebbesen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle