S i klimaforhandlinger: Lav en plan for landbruget

Socialdemokratiet vil se en plan for reduktion af klimabelastning fra landbruget, hvis de skal med i klimaaftale.

Rettet sidste afsnit 26.10.18 kl. 11.04: Tager man samtlige tørvejorde ud af dyrkning kan man reducere udledningen med 3 mio. ton CO2 (ikke 90 mio. ton der er Danmarks samlede udledning).

Socialdemokratiet stiller klare krav til regeringen, hvis S skal være med i en klimaaftale. Det fremgår af et debatindlæg, som klimaordfører Jens Joel har skrevet til Altinget.

Her spørger Jens Joel hvorfor »Løkke endnu en gang – præcis som med landbrugspakken – hånden over landbruget og sender regningen videre til klimaet og miljøet?«

"Vi ønsker en plan for, hvordan landbruget kan reducere sin klimabelastning, og vi vil foretage en national afdækning af potentialet for en jordfordelingsreform, der kan tage den mest klimaskadelige landbrugsjord ud af drift. Til gavn for både miljø, klima og landmænd", skriver han.

Socialdemokratiet er sammen med Dansk Folkeparti med i den tørkepakke, som regeringen har skruet sammen til landbruget, og her er et af elementerne 150 mio. kr. over en årrække til en mulitifunktionel jordfordelingsfond. Bl.a. med henblik på at tilgodese klima.

Batter ca. 3 procent

Hvis man tager samtlige danske tørvejorde ud af dyrkning, kan man reducere den samlede danske CO2-udledning med 3 mio. ton svarende til tre procent af Danmarks samlede udledning af CO2 på 90 mio. ton CO2. Det vurderer Jørgen E. Olesen, professor, Aarhus Universitet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle