S om skattestop: Ikke tiden at gå på kompromis med velfærdstaten

Mens Venstre roser forslag om at indføre et midlertidigt skatte- og byrdestop, som L&F foreslår, er regeringen mere tilbageholdende. Der kommer en regning, der skal betales, lyder det.

I et nyt vækstudspil foreslår Landbrug & Fødevarer et skatte- og byrdestop for virksomheder i årene 2020-2023.

Det skal indføres for at få gang i dansk økonomi igen, forklarer adm. direktør i Anne Arhnung i weekendens udgave af LandbrugsAvisen:

"Vi foreslår et skatte- og byrdestop for erhvervslivet, og det kunne jeg godt se som overskriften i en kommende plan. Det ville også være naturligt, når man pumper milliarder ud i hjælpepakker, at man så indfører et stop for nye skatter og afgifter, der kan bremse væksten".

venstre bakker op

Hos Venstre klapper erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen i hænderne over forslaget.

"Det er jo velkendt, at det er Venstres politik, og lige nu er vi en økonomisk krise, hvor det ikke giver nogen mening at sende flere regninger til dansk erhvervsliv, der er i knæ", siger Venstre-manden og tilføjer:

"Men det er lige så velkendt, at det ikke er regeringens politik med et skatte- og byrdestop. Vi har foreslået det i forhandlingerne, men det er en svær kamp".

"Jeg glæder mig over, at der kommer forslag fra erhvervslivet, men jeg er bekymret for, om regeringen har den politiske vilje til at gribe de muligheder", siger Torsten Schack Pedersen.

Ordfører 

Så klar i mælet er skatteordfører fra Socialdemokratiet Troels Ravn langt fra, selvom han også roser, at Landbrug & Fødevarer byder sig til med forslag til at få økonomien igang igen.

"Under krisen har det været opmuntrende, at vi har kunnet samarbejde om de tiltag, der skal til for at få dæmmet op for smitten og holdt hånden under virksomheder og arbejdspladser. Men der bliver også en regning på måske omkring 300 mia. kr., der skal betales, og vi er begyndt at gøre os overvejelser om, hvordan vi gør det", siger ordføreren.

Når man nu pumper milliarder ud i hjælpepakker til erhvervslivet, er det så ikke naturligt, at man ikke kræver nye afgifter?

"Man kan i hvert fald sige, at vi har haft nogle kæmper udgifter, og at der skal indtægter på bogen igen. Jeg håber, at man på sigt kan gøre en finanspolitik, som får sat hjulene igang igen. Men det i hvert fald ikke tidspunktet at gå på kompromis med den velfærdsstat, der har båret os igennem krisen", siger Troels Ravn og tilføjer:

"Jeg har godt set Landbrug & Fødevarers udspil, og det er meget fint, at man kommer med nogle gode indspark, men der er måske også nogle gamle travere i blandt, som f.eks. at man skal holde igen med skatter og afgifter. Men jeg er fordomsfri og synes, at alt skal på bordet".

afviser at krise udløser nye afgifter

Du taler om indtægter og en regning, der skal betales. Kommer der omvendt nye skatter og afgifter i kølvandet på krisen?

"Nej, det er slet ikke, hvad jeg siger. Vi kommer til at se på de muligheder, der er, og jeg håber på, at vi kan finde brede flertal hen over midten".

Venstre kommer sandsynligvis til at bringe dette op igen, når forhandlingerne om dansk økonomi fortsætter. Hvad bliver jeres modsvar til det?

"Der kommer forhandlinger i både finans-, beskæftigelses- og skatteministeriet, og de forhandlinger kommer jeg ikke til at åbne for nu".

Emneord

politik , coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle