S-ordfører efter nye kvælstofkort koster salg af gården: Ærgerlig og trist historie

S-ordfører kalder det en ærgerlig historie, at et salg er faldet til jorden, efter nye beregninger fra regeringen skærper kvælstofindsatsen i nogle dele af landet markant.

Der skal turbo på landbrugsforhandlingerne, så landbruget får mere vished for fremtiden.

Det lover fødevareordfører for Socialdemokratiet Anders Kronborg, efter LandbrugsAvisen har bedt ordføreren forholde sig til, at et salg af en gård i Vejen-området er gået i vasken, efter det er kommet frem, at regeringen vil stramme kvælstofreguleringen markant op i store dele af Jylland.

"Det er en ærgerlig og trist historie, men vi har lagt et udspil frem, der udover de grønne tiltag, også indeholder tiltag, der skal gøre generationsskifter lettere og mere attraktivt. Dermed anerkender vi også, at der er en udfordring her", siger Kronborg og kommenterer på den usikkerhed, landbruget oplever lige nu:

"Vi har fra dag et sagt, at de her forhandlinger kunne gå hurtigt, for fortjener landbruget; en hurtig og bred aftale, og det er stadig vores ambition. Det er så ikke lykkedes, men det er fortsat vores ambition".

går på sommerferie - og så kommer turbo

Regeringen var i efteråret klar til at begynde forhandlingerne, men først blev det udskudt af minkskandalen, og siden er foråret gået med tekniske gennemgange om bl.a. miljø og klima.

"Nu går forhandlingerne på sommerferie, og så sætter vi fuld turbo på, når vi vender tilbage. Det giver også Venstre - der kalder sig landbrugetspartiet i Danmark - tid til at komme et udspil, som vi kan forhandle op imod. Det savner vi stadig at se, for vi har lagt vores udspil åbent og ærligt frem", siger Anders Kronborg.

Men nu handler det her om jeres udspil, og I har sagt flere gange, at det ikke må koste vækst og beskæftigelse i landbruget - her ser vi jo netop, at en investering og dermed fremtidig udvikling af en slagtesvineproduktion falder til jorden på grund af jeres udspil?

"Jeg synes ikke, at præmissen for spørgsmålet er helt indenfor skiven. Gennemsnitsalderen er i forvejen rigtig høj, og der er udfordringer med at afvikle og sælge landbrugsbedrifter. Vi går i vores oplæg ind og laver målrettede tiltag for at gøre generationsskifter lettere, for det er vi ikke i mål med i dag", siger fødevareordføreren og tilføjer:

"Man skal også passe på med at forsimple tingene. Det her er ekstremt kompliceret, og vores mål er at begrave stridsøkserne på det her område og lave en bred aftale, og det tager længere tid end vores oprindelige ambitioner".

kommer fra eu

I det her eksempel var der jo netop ikke et problem med at sælge gården, indtil jeres nye kvælstofregulering blev offentligt kendt?

"Der skal man huske på, at reguleringen også er hængt op på de vandplaner, der kommer fra EU. Det er for øvrigt de samme planer og målsætninger, som Venstres nuværende formand og daværende fødevareminister vist råbte meget højt over, da landbruget ikke havde overholdt de aftaler, der blev lavet i Landbrugspakken", siger Anders Kronborg og tilføjer:

"Dermed sagt er det ikke noget, regeringen er ene om. Der er et EU-spor, som også tidligere regeringer har skullet rette sig efter".

Så du er ikke bekymret for, at jeres tilgang til reguleringen vil gøre landbruget uattraktivt at investere i?

"Det vurderer jeg slet ikke, men jeg vil sige, at vi er jo også klar til at forhandle om det her. Var vi så stålsatte, så havde vi bare sat det til vedtagelse i Folketingssalen. Vi ønsker at forhandle, og vi har en klar ambition om at lande en bred aftale, der begraver stridsøkserne og gør det attraktivt for flere partier i Folketinget at tale landbruget op".

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle