S-ordfører: Klimaindsats må ikke koste danske arbejdspladser

Fødevareordfører viste stor lydhørhed over for en række af landbrugets udfordringer og ønsker til regeringens klimahandlingsplan

"Fødevareklyngen er utrolig værdifuld for Danmark og er blandt andet med til at skabe arbejdspladser på steder i landet, hvor det ellers kan være svært at skabe arbejdspladser. Derfor må klimaindsatsen ikke føre til, at vi sender produktion eller arbejdspladser ud af Danmark, for det kan hverken vi eller klimaet var tjent med".

Så klart var budskabet fra Socialdemokratiets fødevareordfører Anders Kronborg, da han mandag eftermiddag deltog i Mejeriforeningens klimamøde hos den økologiske mælkeproducent Jens Krogh, Strellev ved Ølgod.

Drøm om gas-tankstation

Bedriften var valgt som mødested, fordi Jens Krogh og hans hustru Lisbeth gennem årene har arbejdet målrettet med at øge recirkulationen af næringsstoffer og mindske miljø- og klimabelastningen.

Det er sket gennem både små og store tiltag, fra en mælkekøler til et gårdbiogasanlæg. Bedriften er i dag blandt andet selvforsynende med foder, og drømmen er på sigt at kunne køre på hjemmeproduceret gas med bedriftens maskiner og måske tilmed have en gas-tankstation på bedriften for områdets bilister i fremtidens gasdrevne biler som supplement til de eldrevne biler.

Mental barriere

Fra Jens Krogh, der foruden bedriften også varetager formandsposten i det økologiske mejeri Naturmælk, var der ros til regeringen for at melde klart og ambitiøst ud på klimaområdet med målet om 70 procents reduktion af udledningen af klimagasser i 2030.

"Den største generelle barriere for at nå det mål, findes oppe i landmandens hoved. Der ligger allerede mange initiativer, som er lige til at gå til ude på bedrifterne", slog Jens Krogh fast.

Klar retning for indsats

Det var også pointen fra Mikkel Juhl, økologisk mælkeproducent ved Rønde, som på klimamødet repræsenterede de unge landmænd.

På hans bedrift havde en klimahandlingsplan sat en klar retning for indsatsen.

"De første ti procent er ’småting’, men de flytter faktisk noget på bedriftens klimabelastning, og derfra bliver det interessant at arbejde videre", sagde han.

Støtte bør omlægges

Mikkel Juhl arbejder blandt andet nu med forlænget laktation og øget holdbarhed i besætningen samt udtagning af lavbundsjorde på bedriften til at nedbringe udledningen af drivhusgasser fra bedriften.

Netop omkring lavbundsjordene efterlyste han en mere fleksibel landbrugsstøtte, så han ikke skulle bære hele omkostningen selv ved at tage støtteberettiget jord ud af produktion.

"Til det kan jeg sige, at vi er ved at klæde ministeren på til at tage den diskussion i EU i forhandlingerne om den fremtidige landbrugsstøtte", lød det fra Anders Kronborg.

Ingen sure landmænd

Mejeriforeningens direktør Jørgen Hald Christensen pegede på det dilemma, at en række klimatiltag ude på bedrifterne, for eksempel energiproduktion, ikke bliver godskrevet landbruget, men derimod energisektoren. Det udfordrer landbrugets evne til at opfylde målene.

"Synspunktet er noteret, og det vil indgå i processen på Christiansborg i det nye klimaudvalg, hvor alle relevante ministre har sæde. Der skal alt på bordet, også dette dilemma, for ingen er interesseret i at gøre livet surt for landmanden", lød svaret fra fødevareordfører Anders Kronborg.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle