S-regering vil hæve gaveafgiften: Rammer generationsskifter som en hammer

Socialdemokratiet har bedyret, at de vil hæve gaveafgiften til 15 pct. fra de nuværende 6 pct., ved overdragelse af familieejet virksomhed. Og det vil være en kæp i hjulet for familier, der står over for en overdragelse af virksomheden, lyder det fra ekspert. 

De sidste stemmer mangler stadig at blive talt op, men efter den første store stemmeoptælling til Folketingsvalget står det klart, at blå blok må give afkald på regeringsmagten, og at rød blok med Mette Frederiksen i spidsen vil kunne sætte sig på et flertal i Folketinget. 

Og det vil kunne sætte en kæp i hjulet for generationsskifter i landbruget, skriver LMO i en pressemeddelelse.

Det skyldes, at foruden klima og socialpolitik, har et af Socialdemokratiets store fikspunkter været gaveafgiften – den såkaldte bo- og arveafgift ved generationsskifte - som de ser hævet til 15 pct. fra de nuværende 6 pct.

Gaveafgiften er et nøgleværktøj i generationsskifter i familieejede virksomheder, og en så markant forhøjelse vil betyde en eklatant ekstraregning i de overdragelser, hvor gaveafgiften benyttes. 

Det er problematisk, lyder det fra Susanne Møberg, chefrådgiver hos Skat & Selskaber i LMO og en af landets førende eksperter inden for generationsskifter.  

”Jeg er overbevist om, at en stigning i gaveafgiften kan få betydning for, hvor mange der sætter gang i generationsskifter fremover. Nogle familier vil måske holde sig tilbage, simpelthen fordi de ikke har råd eller likviditet til at betale den forhøjede afgift lige nu”, siger hun.

Den nye sælgerpantebrevsordning eller de almindelige gældsbreve løser ikke udfordringerne i de situationer, hvor der er flere børn og kun ét barn skal overtage virksomheden. 

Et frygteligt rod

Det var blå blok, som i sin tid sænkede den oprindelige gaveafgift fra 15 pct. til 6 pct.

I 2016 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti at sænke arveafgiften for virksomheder til 5 pct. i 2020, og regeringens vision var oprindeligt at fjerne afgiften helt for virksomheder i 2025. 

Regeringens 2025-planer blev dog skrottet op til valget, og det er nu som bekendt Socialdemokratiets vision, at den oprindelige sænkelse af afgiften skal rulles tilbage. 

Og det ærgrer Susanne Møberg. 

”Jeg synes, det er noget frygteligt rod, og en hævelse af afgiften vil være en helt unødvendig usikkerhedsfaktor for familier, som bare gerne vil køre virksomheden videre til en ny generation. Man skal jo tænke på, at de penge, man betaler i afgift, jo ikke er penge, der hives ud af virksomheden og bliver brugt på en ny stor bil. De bliver typisk stående i virksomheden og arbejder på at skabe vækst, og derfor giver det ingen mening for mig”, siger hun og understreger, at ekstraregningen vil kunne presse likviditeten hos landmænd, der måske allerede kæmper økonomisk. 

”Det her er en omstændighed, der gør overdragelserne dyrere og dermed også presser virksomhedens økonomiske situation. Det skyldes, at afgiften rammer virksomhederne direkte på likviditeten, og landbruget flyder som bekendt ikke i likviditet. Havde man haft en kasse stående med kontanter, ville det ikke betyde det store, men det har man bare ikke”. 

Kom i gang nu

Præcist, hvornår gaveafgiften står til at ryge i vejret, vides ikke. Folketingets politikere går typisk på sommerferie i slutningen af juni, og medmindre et eventuelt lovforslag hastes igennem med et flertal inden da, vil afgiften på 15 pct. formodentlig først være en realitet i det sene efterår. 

Derfor råder Bent Thuehøj, chefkonsulent hos LMO, familier, som endnu ikke har kastet sig ud i generationsskifter, til at komme i gang hurtigst muligt. 

”Det er vigtigt for de familier, som påtænker at få lavet en overdragelse inden for det næste år, at de kommer ud af starthullerne nu. Det vil formodentlig stadig være muligt at benytte gaveafgiften på 6 pct. lidt endnu, og der er ingen tvivl om, at det vil gavne den likvide situation”, siger han.

Bent Thuehøj har lige nu en række familieoverdragelser på bordet, hvor den aktuelle gaveafgift bliver benyttet. Og den bedre likviditet ved 6 pct. afgift er med til at give ro på bagsmækken og en økonomisk tryghed, fortæller han. 

”Man skal naturligvis ikke forcere et generationsskifte, bare fordi regeringen har skiftet farve. Det er mere vigtigt, at det bliver et godt skifte fremfor et hurtigt skifte. Men når det så er sagt, så vil de sparede penge øge chancen for, at det bliver godt, netop fordi at man undgår en unødigt presset, økonomisk situation”. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle