S udsætter forbud mod kræft-mistænkte pesticider

For under et år siden ville S forbyde en række pesticider øjeblikkeligt. Den nye miljøminister bremser nu op.

For et år siden ønskede Socialdemokratiet hurtigst muligt at forbyde en række sprøjtemidler, der mistænkes for at give børn leukæmi. Nu har partiet overtaget regeringsmagten og har knap så travlt. Det skriver Politiken torsdag.

Sagen drejer sig om fire pesticider, hvoraf tre bruges i det danske landbrug. De foreløbige resultater af en international undersøgelse pegede i august 2018 på, at sprøjtemidlerne kan være skyld i børneleukæmi.

Den daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) besluttede at vente på det internationale forskerholds endelige resultater og nedsatte samtidig en dansk arbejdsgruppe, der skulle følge op. Socialdemokratiet var dengang stærkt utilfredse og krævede et straksforbud.

Nu har det nykronede regeringsparti tilsyneladende skiftet mening.

I et mailsvar til en bekymret borger svarer en embedsmand på vegne af miljøminister Lea Wermelin (S), at ministeren vil vente på den internationale undersøgelse, der endnu ikke er helt færdig.

"Afhængigt af de endelige resultater af undersøgelsen vil alle relevante handlemuligheder blive undersøgt", skriver embedsmanden.

Den nye tøvende holdning kommer bag på Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, der gerne så et straksforbud mod pesticiderne hurtigst muligt.

"Vi har en masse at tage stilling til"

Politiken har kontaktet Lea Wermelin, der er på ferie. Det har derfor kun været muligt at få et skriftligt svar.

Her bekræfter ministeren, at hun ikke er ved at indføre et straksforbud nu og her. Hun vil tidligst se på området efter sommeren.

"Jeg har været minister i tre uger, og der er en masse, vi skal tage stilling til", skriver hun til Politiken.

Undersøgelsen, som ministeriet venter på, udarbejdes af det amerikanske National Cancer Institute i samarbejde med Aarhus Universitet og Statens Serum Institut.

De foreløbigt kendte resultater indikerer, at børn kan have en øget risiko for at udvikle børneleukæmi, hvis deres mødre under graviditeten har boet i nærheden af marker sprøjtet med pesticiderne pendimethalin, bromoxynil, fluoxypyr og ioxynil. Sidstnævnte er forbudt.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle