S: Vi skal ikke afvikle bøfferne – kun hos de 10 procent rigeste

Den almindelige forbruger skal ikke rammes af klimapolitikken, men verdens 10 procent rigeste må stå for skud, mener Lea Wermelin (S).

Debatten blev heftig, da Landbrug & Fødevarer fyrede op til diskussion om landbrug og klima på Folkemødet på Bornholm torsdag.

I Danmark stå rlandbruget for 19 procent af udledningen af drivhusgasser, der påvirker klimaet. Og hvilken forskel kan landbruget gøre for at bremse klimaforandringer?

De riges må stå for

Socialdemokraternes Lea Wermelin pegede på, at der skal gøres en indsats både i forhold til biler, boliger og bøffer. Landbruget skal være mere effektivt, og S vil skubbe på for at klimafodaftrykket ikke bliver større.

Men det var jo ete folkemøde, og hun beroligede folket:

»Vi skal ikke afvikle bøfferne helt. Det er den globale elite, der må stå for. Vi skal regulere de ti procent rigeste, ikke den almindelige forbruger«, sagde hun og fik Carsten Bach fra Libeal Alliance til at smile.

Han advarede mod at udskamme landbruget eller som Alternativet har foreslået at gå efter privat ejendomsret.

»Så får vi ikke den teknologiudvikling, der skal til for at klimaeffektivisere. Og hvis vi regulerer så hårdt, at man dropper landbrug herhjemme, så flytter påvirkningen til udlandet og bliver værre«, sagde han.

Planet i fare

Erling Bonnesen, landbrugsordfører for Venstre, pegede på, at dansk landbrug har været igennem en stor omstilling i 120 år, hvor de er blevet mere effektive. Også i forhold til klima.

»Det vil selvfølgelig blive ved. Landbruget skal producere det, forbrugerne vil have, ellers flytter produktionen til udlandet, og det vil være en dårlig tjeneste for klimaet«, påpegede han.

Rasmus Nordqvist, klimaordfører for Alternativet var dog langt fra tilfreds med indsatsen i forhold til klimaet.

»Det er ikke nok at gøre lidt. Vi skal gøre rigtig meget. Danmark er det land i verden, der producerer allermest kød pr. indbygger. Vi er nødt til at spise mindre kød. Hvis vi bare læner os tilbage, så har vi ingen planet om 100 år«, sagde han.

Landmænd effektiviserer

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, pegede på, at dansk landbrug allerede er et af de mest regulerede landbrug i verden. Det er med til at presse danske landmænd, og derfor advarede han politikerne mod at gå meget længere end i udlandet.

»Tanken om, at vi kan diktere kødforbrug fra Allinge, tror jeg ikke en døjt på. Vi har allerede været ude på en lang rejse, og vi gør meget for at blive bedre, for der er en dobbelt bundlinje. Effektivisering giver os både mindre omkostninger og mindre klimapåvirkning«, understregede han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle