Sag om IT-bøvl ender hos Ombudsmanden

Danmarks Jæger-forbund har bedt Ombudsmanden om at gå ind i sag om nedsmeltningen af våben-registeret.

Helt spritnyt og aldeles udueligt. Det er det skudsmål, som jægerne hænger på Rigspolitiets IT-system, der skal sikre, at landets jægere kan komme på bukkejagt 16. maj. Nu er festdagen for omkring 30.000 af landets jægere aflyst, fordi de ikke kan få de nødvendige tilladelser til at bære våben.

- Det er en skandale. Myndighederne har ganske enkelt valgt at vægte hensynet til systemet højere end borgerne, fastslår Marie-Louise Achton-Lyng, der er hovedbestyrelsesmedlem og formand for Våbenudvalget i Danmarks Jægerforbund.

- Vi er rystede, og derfor har vi via Ombudsmandens klagesystem bedt om, at Ombudsmanden tager sagen op.

I jægernes interesseorganisation er man mildest talt fortørnede over, at Justitsministeriet og Rigspolitiet med åbne øjne har valgt at tage et våbenregistersystem i brug, selv om det ikke var flyvefærdigt. Tanken med systemet er ellers fin nok og helt i tråd med et nyt våbendirektiv med krav om, at riflede våben registres i tre enkeltdele.

Dagbøder på 5.000 euro

På lanceringstidspunktet 18. januar 2022 virkede systemet bare ikke, og det er det indtil videre heller ikke kommet nærmere til at kunne. IT-systemet hænger fortsat i bremsen, og våbenejerne har hverken kunnet få nye våbentilladelser eller fornyet allerede eksisterende. Ingen har heller kunnet få udleveret deres våbenpas.

Ved at tage det ufærdige, uafprøvede og utestede IT-system i brug sparer staten udgifter til dagbøder, der ifølge Marie-Louise Achton-Lyng var på 5.000 euro eller cirka 37.500 kroner i dansk mønt. Et beløb, der kunne vokse til astronomiske tal, hvis ikke man tog systemet i brug. Men dermed valgte man altså også ifølge Achton-Lyng at smide borgerne under bussen i stedet. Myndighederne sendte nemlig blot regningen ud i samfundet – og her er omkostningerne høje.

Rammer 30.000 jægere

I Danmarks Jægerforbund vurderer man, at op mod 30.000 danskere ikke kan komme på jagt 16. maj, når jagtsæsonen begynder. Dertil kommer våbenhandlere over hele landet, der ligger inde med tusindvis af nyindkøbte rifler til kunder, som ikke kan afhentes og dermed afregnes. Det samme gælder jagtrejsebranchen, der imødeser enorme tab, når folk ikke kan rejse med deres våben ud af landet. Og endelig er der alle sports- og konkurrenceskytterne, der heller ikke kan få deres våben udleveret eller få deres våbentilladelser fornyet.

- Man har siden 2017 vidst, at de nye regler for registrering af jagtvåben skulle træde i kraft i år. Alligevel ender man med at tage et ubrugeligt system i brug på datoen. Det er så meget på bagkant, at det skriger til himlen, siger Marie-Louise Achton-Lyng. Med kun en uge til store bukkedag er der måske nogle, der kunne føle sig fristede til at se stort på, om de fornødne tilladelser i hus.

- Men lad være med at gå på jagt, hvis du ikke har tilladelsen. Det er ulovligt, og man risikerer en stor bøde, siger Marie Louise Achton-Lyng.

Faktaboks

Fakta

  • Rigspolitiet lancerede i januar et ufærdigt våbenregistersystem.
  • Jægerne kan nu hverken få nye eller få fornyet gamle våbentilladelser.

Kilde: Danmarks Jægerforbund.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle