Sagen er nu også blevet plantebøf for Jais Valeur og Danish Crown

Danish Crowns satsning på plantebaserede fødevarer er et opsigtsvækkende opgør med forestillingen om, at vi primært har at gøre med en slagterivirksomhed. Men spørgsmålet er, om Danish Crown ender som fødevarebranchens Dong, der engang pumpede olie og naturgas op, men som i dag leverer grøn strøm? Sådan skriver chefredaktør Christian Friis Hansen i ugen kommentar.

Man ser det for sig, en baconelskende og koteletspisende griseproducent får serveret et af Danish Crowns nye produkter, det kunne være en omgang veggie-deller på en tallerken med beskeden: God appetit. Det kan godt være, at der skal mere end ét glas mælk - eller skulle det være havredrik? - til at skylle dem ned.

Disse ’deller’ har i sagens natur ikke set skyggen af en gris, for de er plantebaserede, og ud over, at man som traditionel kødspiser nok kan have svært ved den slags alternativer, kan man heller ikke fortænke den almindelige griseproducent i at se disse nye produkter som konkurrenter til kotelletter, hamburgerryg, og hvad man ellers kan få ud af en gris.

Han eller hun er trods alt medejer af det selskab, der aftager gårdens grise, og hvad nu, hvis det går så godt med veggie-dellerne eller de plantebaserede schnitzler, at man ikke længere har brug for så mange dyr?

Sådan kan det selvfølgelig gå, men lige nu tyder intet imidlertid på, at det bliver et reelt problem.

For nylig var Jais Valeur gæst i LandbrugsAvisens ugentlige interviewprogram, Topmødet, og her sagde Danish Crowns øverste chef ganske fyndigt, at han ikke så for sig, at andelsselskabet ligefrem blev til Foreningen af Danske Rødbedeproducenter, og med det mente Valeur selvfølgelig, at selv om first movers blandt forbrugerne efterspørger alternativer til kød, er det stadig en niche. Men en voksende niche, som det vil være uklogt ikke at forholde sig til. Og så gælder mekanismerne her som i alle andre markedsdrevne erhverv: Hvis ikke Danish Crown laver plantebaserede alternativer, gør andre det.

Og det gør andre allerede i stor stil, så man kan roligt slå fast, at Danish Crown har taget sig god tid til at overveje dette træk.

Samtidig med denne gryende trend forudser alle prognoser, at verdens befolkning inden for de nærmeste årtier vil stige fra omkring syv til ti milliarder mennesker. Det meste af denne vækst vil ligge i lande, hvor store befolkningsgrupper løftes ud af fattigom, og når det sker, efterspørger de i udpræget grad kød.

Så samtidig med, at vi i vesten gradvist vil spise mindre kød, vil man i de befolkningstungeste egne af verden spise mere.

To så modsatrettede udviklinger skal et internationalt og i meget høj grad eksporterende selskab som Danish Crown selvfølgelig kunne rumme, hvis man vil holde sig relevant for forbrugerne, for det er i sidste ende den gennemsnitlige forbruger og ikke den traditionsbundne landmand, der bestemmer, hvad der ryger i indkøbskurven.

Dong gik på et årti fra at pumpe olie og naturgas op fra Nordsøen til at levere grøn strøm fra vindmøller, men sådan et hamskifte kommer vi ikke til at se hos Danish Crown eller for den sags skyld Arla, der nu også leverer eksempelvis havre- eller hampe-drik ved siden af mælkeprodukterne.

Men ejerne kan roligt vænne sig til, at sagen nu ikke kun er bøf, den er også plantebøf - og det kan man tjene penge på.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle