Sagen, jeg husker: Da den hæderlige kornhandler blev afsløret i manupulation

BMG fyldte meget i Landbrugsavisens spalter i 2019. Det er da heller ikke hvert år, at der afsløres så omfattende regnskabs-manipulation i branchen.

Det er ofte i de rammende udtalelser, man husker historier og sager bedst.

For mig som journalist står to citater helt centrale, når jeg husker BMG-sagen, der kom til at præge 2019.

Det første er fra en landmand, der var kunde i BMG:

"Han var sådan en hæderlig mand", lød det.

Sagt om direktør Jens Møller Lund, bare få dage efter, at netop denne direktørs omfattende manipulationer af regnskaberne for kornselskabet i Randers blev afsløret.

Citatet viser med al tydelighed, at de mindst 70 landmænd, der havde penge til gode i kornhandlen, reagerede på BMG-konkursen med en blanding af chok og vantro.

De fleste fik beskeden en søndag eftermiddag/aften den 27. januar og måtte indstille sig på, at det ville koste flere hundrede tusinder - for nogle endda millioner af kroner - at de havde stolet på den flinke kornhandler.

En kornhandler flere af dem havde handlet med i mange år og derfor betragtede som en ven.

Derfor havde landmændene indgået månedlange kontrakter - hvor betalingen i flere tilfælde endda var blevet skudt ud over det aftalte. Som regel dog mod en god kompensation på kornprisen.

Jens Møller Lund var kendt for at arbejde hårdt og længe. Mødte som den første og blev til de fleste ansatte var gået igen. Og der var langt fra nogen stjernenykker eller ekstraordinær livsførelse over familiemanden fra Skive.

Ville bevare livsværket - ikke svigte tillid

BMG blev stiftet i 2004 af Jens Møller Lund og Søren Blach. De to havde begge erfaring med kornhandel fra DLG, men ville og kunne selv. Det erklærede mål var at være gode købmænd i øjenhøjde med kunderne.

Virksomheden gik godt - og i både 2010 og 2011 blev BMG hædret med Børsens gazelle-pris for sin hurtige vækst. Dengang talte virksomheden 7 medarbejdere - og i de kommende år voksede antallet yderligere til hele 16 i 2019.

Hvad ingen vidste var, at det formentlig gik galt i 2011.

Endnu kender offentligheden primært kun Jens Møller Lunds forklaringer viderebragt via andre. Blandt andet fra kuratorerne, der rydder op i konkursboet efter kollapset. Herfra lyder meldingen, at manipulationerne startede i 2011.

Hovedpersonen har dog forklaret følgende - og her kommer vi så til det andet citat, der står stærkt i sagen:

"BMG A/S var grundet markedets udvikling endt i en svær situation. Mine intentioner har alene været, at virksomheden skulle overleve, så arbejdspladserne og min kompagnons og mit livsværk kunne bestå. Det har aldrig været min intention, at nogle skulle påføres tab herved", forklarede Jens Møller Lund i februar, da sagen havde kørt en uges tid.

Her erklærede han også, at "jeg er forfærdelig skamfuld over at have svigtet alles tillid".

Det hele fortsætter i 2020

Netop tillid er centralt for den videre behandling af konkursboet i 2020.

For gjorde tilliden, at der også manglede kontrol? Og hvis ansvar var det, at manipulationerne kunne ske uden at blive opdaget i 8 år?

Spar Nord, der de sidste to år var bankforbindelse for BMG, har anlagt erstatningssag mod såvel den tidligere bestyrelse som den tidligere revisor. Målet er at få hentet nogle af de anslået 45 mio. kr. hjem, som banken har meldt ud, at den forventer at tabe på konkursen.

Banken havde sikkerhed i de udestående regninger, hvilket er helt sædvanligt for handelsvirkomheders lånevilkår. Men de udestående regninger var i høj grad pustet kunstigt op i omfang, på grund af de mange manipulationer, direktøren havde foretaget. Så hvor banken troede, at den havde sikkerhed i 60 mio. kr. BMG-regninger, var der reelt kun ægte fakturaer for 8 mio. kr.

Samtidig barsler kuratorerne i konkursboet også med en sag mod de to kontrolfunktioner. Revisoren har allerede fået et erstatningskrav på 43 mio. kr. overbragt fra konkursboet BMG, mens kravet mod bestyrelsen er undervejs.

"Tidligere direktør Jens Møller Lund havde ubegrænset bogføringsadgang uden kontrol/opsyn fra andres side og var dermed ikke underlagt nogen form for kontrol", lyder det i kuratorernes vurdering fra november.

Sidst men ikke mindst er Østjyllands Politi i gang med en efterforskning af, om det hele skal ende i en straffesag. Hvorvidt nogen er sigtet i sagen, vil politiet ikke oplyse. Der er meget, der skal afdækkes i 2020.

'Sagen jeg husker' er en serie, hvor LandbrugsAvisens journalister ser tilbage på året, der er gået, og fremhæver en sag eller person, der har gjort indtryk på dem i 2019.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle