Salatproducent frygter minus i regnskabet: Planterne sopper i mudder

Hos Per Hardenberg fra AP Grønt, der dyrker forskellige salater og kål i Nordsjælland, mærker man også de store udfordringer ved efterårets store mængder nedbør, der har ødelagt deres høst flere gange.

Årets høst hos grøntsagsproducenten AP Grønt er fuldstændig diametralt modsat sidste år.

Sidste års høstbetingelser med fire måneders sol, varme og ekstremt høje temperaturer og ingen nedbør var rigtig fine for grøntsagsproducenten, der har mulighed for at vande sine produkter.

Modsat er det i år, hvor vandingsmaskinerne har stået stille, for producentens marker er oversvømmet af de store mængder nedbør, der har ramt landet den seneste måneds tid.

"Det har været en meget speciel høst. Vi har nogle kæmpe sorte huller, som vi håber, vi kan lukke uden alt for store slutminusser i regnskabet. Men vi frygter at komme ud med et minus", siger Per Hardenberg, der er indehaver af AP Grønt, som dyrker forskellige salater og kål i Nordsjælland.

"Vandet har spoleret rigtig mange produkter, de kan ikke tåle det. Nogle steder står de måske ikke under vand, men jorden er mættet og planterne står og sopper i mudder", fortsætter producenten, der i AP Grønt har omkring 150 ansatte i grøntsagsproduktionen.


Flere af AP Grønts marker er mudret godt til. Foto: Per Hardenberg

Har mistet en stor del af høsten

AP Grønt dyrker omkring 350 hektar med alt fra baby leaves (små salater, der bliver høstet før de er helt færdigudviklede red.), udplantede store salater, krydderurter og kål. 

Men salatproducenten har mistet en del kilo i år til det ekstreme vejr, blandt andet en weekend i starten af maj, hvor der pludselig kom sne, blæst og hagl, som slog flere hundrede tusind kilo planter i stykker.

"Den uge i maj gik helt galt. Og vi har i hvert fald mistet i den størrelsesorden igen, som er gået til i vandmængderne. Det er i hvert fald rigtig, rigtig mange kilo", siger Per Hardenberg.

I AP Grønt arbejder man med et bredt høstvindue fra april til oktober eller november. Og med nogle af de mest hurtigstvoksende produkter, der med de rette mængder sol kan blive færdige på ned til kun 10 - 11 dage fra såning til høst, skal der ikke meget til, før en hel omgang med babyspinat eller andre planter går tabt.

Derfor er mange portioner af salater gået tabt.

"Der er mange ugehold (produktionen i løbet af en uge red.), der er blevet ødelagt i den her sæson. Er eksempelvis høsten den 1. september ødelagt, har vi allerede puttet frø i jorden, der tre uger fremme er spiret op og kan nå at blive ødelagt. Vi kan ikke nå at rette op på det", fortsætter producenten, der ikke vil sætte tal på tabet endnu.

Virksomheden leverer til forskellige butikskæder og foodservices landet over. Derudover driver AP Grønt også handel med specialmaskiner.


Per Hardenberg på en mere solrig dag. Foto: Jens Tønnesen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle