Salget af sprøjtemidler til private haver styrtdykker

Flere haveejere vælger at gribe hakkejernet, lade mælkebøtterne stå eller holde igen med den kemiske bekæmpelse.

Midler mod ukrudt, mos, svampe og skadedyr i parcelhushaven er gevaldigt på retur, viser Miljøstyrelsens seneste opgørelse over salg af sprøjtemidler til privat brug. Det er faldet fra 63 tons aktivstoffer i 2007 til 20 tons i 2016.

Udviklingen væk fra ukrudtsmidler, som med 18 tons aktivstoffer sidste år stod for 90 procent af det samlede salg, har især taget fart de seneste par år.

Det skriver Politiken lørdag.

Danmarks Naturfredningsforening kan næsten ikke få armene ned i begejstring over faldet i salget af Roundup og lignende sprøjtemidler.

"Det er rigtig, rigtig positivt og helt i tråd med hele den udvikling, vi ser med økologi, som Danmark jo er verdensmester i. Det giver ikke mening at være økologisk forbruger og så gå ud at sprøjte sin have," siger foreningens landbrugspolitiske seniorrådgiver, Rikke Lundsgaard, til Politiken.

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) kalder det i et mailsvar til Politiken »positivt, at færre haveejere bruger pesticider, når ukrudt skyder op i haverne«.

Han mener ikke, at der i forbindelse med fornyelsen af godkendelsen af glyphosat i EU »er behov for andre tiltag end de generelle regler om privates brug«. En målrettet oplysningsindsats til haveejere skal sørge for at fastholde det store fald.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle