Samarbejde med DN kan løse op for ødelæggende ammoniakregler

L&F og DN går sammen om stort udspil. Både landmænd og natur vinder.

Landbrug & Fødevarers forhold til Danmarks Naturfredningsforening (DN) har gennem en årrække været anstrengt. Lokalt har samarbejdet mellem foreningerne ofte fungeret fint, men hovedorganisationerne har stået meget langt fra hinanden på de fleste områder.

Nu har L&F og DN imidlertid fundet fælles fodslag om et stort natur- og landbrugsudspil, som skal give plads til fremtidens effektive landbrug, samtidig med at klima, miljø og natur tilgodeses.

’Fælles løsninger – for natur og landbrug’ hedder udspillet, som de to organisationer præsenterede torsdag.

»Det er ekstremt vigtigt, at vi får skabt nogle rammer, så vi i fremtiden kan drive en effektiv produktion, samtidigt med at vi bidrager til indsatsen for klimaet, og at Danmark fortsat har et godt miljø og en rig og mangfoldig natur. Det giver udspillet mulighed for at realisere, og derfor er det en vindersag for alle parter, ikke mindst landbruget«, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

I udspillet lægges der bl.a. op til en revision af de ammoniakregler, som en stor gruppe landmænd er hårdt ramt af. L&F og DN er enige om, at reguleringen fremover skal tilrettelægges, så både produktionshensyn og natur tilgodeses bedre, og landmændene får større tilskyndelse til at etablere natur.

Låste landmænd

Konkret peges på, at landmænd, som er låst af totaldepositionskrav, skal kunne udfase eller flytte produktionen mod fuld erstatning. Der skal være muligt at anvende alternative virkemidler. Muligheden for at fastsætte differentierede krav for kategori 2-områder skal undersøges, og så skal ny natur etableret privat og frivilligt efter en fastsat dato ikke udløse specifikke ammoniakkrav.

Planen lægger også op til en storstilet prioritering af multifunktionel jordfordeling. Ambitionen er frivllig udtagning eller ekstensivering af driften på op mod 100.000 ha landbrugsjord gennem jordfordeling eller erstatning. Det vil give mere natur, stor klimaeffekt og sikre bedre arrondering af landbrugsjorden.

Modernisere ammoniak-regler

Martin Merrild fremhæver det positive i, at DN er enig i, at ammoniakreguleringen skal moderniseres. L&F har længe påpeget, at de nuværende regler virker imod hensigten og reelt kan straffe landmænd, der vil prioritere naturarealer eller bygge nye, miljøvenlige stalde.

»Vi har selv i LandbrugsAvisen vist en række eksempler på det paradoksale i, at man kan få sin produktion og sine udviklingsmuligheder helt ødelagt af reglerne, også selv om man er klar til at gøre noget for naturen eller producere mere miljøvenligt og samtidig mere effektivt ved at investere i nye staldanlæg. Reglerne gavner hverken natur eller landmænd, og det er meget glædeligt, at vi nu har enighed med DN om at få rettet op på det«, siger Martin Merrild.

Effekten af det andet hovedelement, udtagning eller ekstensiv drift af landbrugsjord,er bl.a. en reduceret udledning af klimagasser til atmosfæren, opbygning af kulstofpulje i jorden, en målrettet beskyttelse af drikkevandet og forbedret sikring mod oversvømmelser.

»Der er slet ingen tvivl om, at det er et af de redskaber, der rykker, når det handler om klima og miljø. Landmændene skal selvfølgelig kompenseres eller have mulighed for at bytte jord, så landbrugsarealerne hænger bedre sammen til gavn for landbruget og naturen«, fastslår Martin Merrild, som er fortrøstningsfuld i forhold til den politiske velvilje i forhold til udspillet.

»Det er ikke ofte, at der er enighed mellem landbruget og naturfredningsforeningen på så vigtige områder. Jeg kan ikke tro andet, end at folketinget vil kvittere positivt og arbejde videre med udgangspunkt i udspillet. Det er i hvert fald fuldt af perspektiver for fremtiden«, siger Martin Merrild.

Jordfordelingsfond

L&F og DN lægger i udspillet op til, at planerne skal finansieres via den jordfordelingsfond, som blev oprettet i forbindelse med tørkepakken. Fonden skal tilføres et milliardbeløb i indskud fra staten. Det vil så kunne suppleres med private og lokale investeringer fra f.eks. fonde, forsyningsselskaber og kommuner.

Faktaboks

Fælles udspil

  • Langvarig indsats: Udspillet kommer på baggrund af over et halvt års forhandling mellem Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. 
  • Stærk signal: Et samarbejde mellem landets største organisationer inden for natur og landbrug sender et stærkt signal til samfundet og politikerne. 
  • Politisk opbakning: Nu gælder det om at sikre politikernes opbakning, for der er brug for finansiering til at sætte skub i jordfordelingen. Det arbejde er i gang. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle