Satser på fransk alliance i spørgsmål om afgrøderotation

EU-Kommissionen vil ikke lade Danmark køre videre med model, der tillader, at man godt kan dyrke samme afgrøde på en mark flere år i træk.

For nylig vendte EU-Kommissionen tilbage til Danmark med svar på den danske CAP-plan. Det er en plan for, hvordan man i Danmark vil implementere EUs landbrugsreform. Før planen kan træde i kraft, skal den godkendes af EU-Kommissionen.

Kommissionen er vendt tilbage med 237 punkter omkring den danske implementering, som de ønsker uddybende analyser på. Mest bekymrende er, mener man hos L&F, spørgsmålet omkring afgrødevariation.

Kommissionen har nemlig vendt tommelfingeren nedad til den danske plan om at køre videre med det, man kender fra i dag, og som blev indført ved den seneste landbrugsreform omkring sædskifter. Det fortæller Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef hos L&F.

Rammer mange

Som reglerne er i dag, skal bedrifter med mere end 30 hektar i omdrift dyrke mindst tre forskellige afgrøder. For bedrifter mellem 10-30 hektar er kravet mindst to forskellige afgrøder. Dermed kan man godt på en mark dyrke samme afgrøde flere år i træk.

- Danmark siger, at man gerne vil køre videre med den regel, men her er kommissionen vendt tilbage med svar om, at det kan man ikke have som en generel regel, men det er en undtagelse, siger Niels Lindberg Madsen.

Han fortæller, at det vil ramme rigtig mange landmænd, hvis hovedreglen fra næste år, når den nye landbrugsreform træder i kraft, bliver, at man skal have ny afgrøde på alle arealer hvert år.

- Der er jo rigtig mange, der har majs efter majs, hvede efter hvede eller kartofler efter kartofler, så det vil være forbundet med betydelige ændringer i den måde, som man producerer på. Og vi har jo ikke set nogen faglig begrundelse for, hvorfor man skal have en ny afgrøde hvert år, siger Niels Lindberg Madsen.

I EU-Kommissionens svar til Danmark lyder det, at modellen, der gør det muligt at dyrke marker med samme afgrøde flere år i træk, kun kan anvendes i regioner af landet, hvor det er særligt begrundet. Altså ikke for et helt land.

Fra Niels Lindberg Madsen lyder det, at når der fra EUs side er lavet en undtagelsesbestemmelse til hovedreglen om, at der skal ny afgrøde hvert år, bør man kunne bruge den i Danmark.

- Dybest set er det her en diskussion om, hvad der er vedtaget. Der er en række andre lande, som i er samme situation som Danmark. Så vi vil prøve at kontakte vores kolleger i de andre EU-lande med henblik på, hvordan vi skal håndtere det her, siger han.

Fransk alliance

Et af de lande er Frankrig. Under denne uges kvægkongres forklarede Niels Lindberg Madsen, at man i næste uge vil holde møde med franske landbrugsorganisationer for at koordinere indsatsen.

Fra Niels Lindberg lyder det, at Frankrig ikke er en dårlig allieret at have, når det drejer sig om EU-spørgsmål.

- Når man som EU-land har samme problem, som Frankrig har, er det altid rart. Så kan man stille sig derovre i det samme hjørne og så satse på at få den samme aftale, som de får, siger han.

Faktaboks

Afgrøderotation

I den kommende reform bliver krav om to eller tre afgrødekategorier af hovedafgrøderne pr. bedrift erstattet af et GLM-krav om årlig afgrøderotation, som er lig med, at man ikke må have samme afgrøde på en mark to år i træk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle