Schackenborg får endnu et millionunderskud

Schackenborg Fonden, der blandt andet driver landbruget til Schackenborg Slot fik i 2019 et millionunderskud.

For andet år i træk er der undskud og røde tal i regnskabsbogen for Schackenborg Fonden, der ejer og driver Schackenborg Slot med dertilhørende landbrug, der omfatter 700 hektar med agerbrug og juletræsproduktion.

I 2019 tabte slottet -2,68 mio. kr., hvilket dog er en lille forbedring af resultatet i for hold til 2018, hvor Schackenborg Slot som alle bedrifter også mærkede tørkens konsekvenser og fik et underskud på 2,80 mio. kr.

"Høsten 2019 blev realiseret en del bedre end i tørkeåret 2018, men priserne på afgrøderne faldt væsentligt som følge af generelt god høst i Europa. Samlet set realiserede landbruget en stigende indtjening i forhold til 2018", skriver fonden i regnskabet, der dømmer resultatet som "utilfredsstillende".

Slottet blev i 2014 overdraget til Schackenborg Fonden. Bag fonden står blandt andet Danfoss-, Ecco- og Lego-familien, der i 2014 var med til at købe Schackenborg Slot for 100 mio. kr.

Fonden er uden aktionærer, så overskuddet fra landbrugsdriften går direkte til slottets drift og vedligehold.

Egenkapitalen i fonden tæller 106 mio. kr.

 

 

Ny formand

En del af underskuddet forklarer ledelsen med tiltrædelsen af den nye direktør 41-årige Trine Jakobsen, der startede i august 2019.

"I forbindelse med ansættelsen af Fondens nye direktør, besluttede Fondens bestyrelse af iværksætte en række tiltag, der på den korte bane er underskudsgivende, men som bestyrelsen anser som en investering i Fondens fremtidige indtjening", fremgår det af regnskabet.

Det tæller blandt andet flere arrangementer og tiltag, der giver offentligheden adgang til slottet og parken. Blandt andet ombygges hestestalden til café og besøgscenter. Det projekt forventes færdiggjort i 2020.

Bortforpagter juletræer  

Schackenborgs landbrugsjord består af 696 hektar, hvor der dyrkes vinterhvede, vårhvede, vinterrug, vinterraps, fremavlsærter og maltbyg.

Hovedvægten er produktion af brødkorn, og Schackenborg producerer årligt 30-35.000 tønder korn.

Dertil dyrkes på 58 hektar de kendte Schackenborg-juletræer, hvoraf der bliver produceret næsten 30.000 juletræer om året. Den produktion har været udfordret, og er i 2019 blevet bortforpagtet.

"Fonden indgik  i 2019 aftale om bortforpagtning af juletræsproduktionen i en længere årrække og frigør den kapital, der er bundet i juletræskulturen over kontraktens løbetid. Samarbejdet med forpagteren forløber tilfredsstillende", fremgår det af regnskabet.

En stor del af træern eksporteres til Tyskland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle