Se billederne: Hollandsk farm har startet pioner-projekt om klimaneutrale æg

Fire iværksættere er gået sammen om at udvikle et nyt gårdkoncept kaldet Kipster, der hævdes at være den mest bæredygtige og dyrevenlige ægproduktion i verden.

I den sydøstlige Limburg-provins i Holland ligger en lang spids bygning med store glasfacader, der mest af alt ligner et meget moderne bibliotek eller museum.

Men inde i bygningen drives der landbrug under et koncept kaldet Kipster, der bestemt ikke mangler visioner.

Konceptet 'Kipster-høns', der blev startet i 2013 og åbnede første farm i 2017 og endnu en i 2019, hævder at være den kyllingeproducent i verden, der har højest dyrevelfærd og leverer de mest bæredygtige æg.

Det gør man blandt andet ved udelukkende at bruge vedvarende energi, kun fodre med madrester, og lade alle hønsene gå frit i store haller, hvor der både er adgang til indendørs og udendørs 'haver', der skal give plads til hønsenes naturlige adfærd. 

Det fortalte landmand Ruud Zanders, der er en af fire ejere og grundlæggere af konceptet, under et oplæg om dyrevelfærd i EU. 


Hønsene har adgang til store gårde, der er indrettet til at skulle ligne en "skov", forklarer Ruud Zanders. Landmanden fortæller også, at det har været vigtigt at lade dyrene have adgang til indendørsområder, hvor der er meget naturligt lys, hvis de ikke kan komme ud. Eksempelvis kan høns ikke lide regnvejr, men det skulle ikke forhindre dem i at søge lys. Foto: Kipster


Inde i hallen er der også installeret store blæsere, der sender frisk luft ind til dyrene, hvis de vælger at gå indenfor. Foto: Kipster

Ruud Zanders er uddannet landmand og er vokset op på en kyllingefarm. Siden har han arbejdet på ægproduktioner i Polen, Frankrig og Holland, inden han overtog sine forældres farm. Drømmen blev hurtigt at udvikle et landbrug, hvor hønsene kunne komme ud af burene.

"Vi har altid haft læggehøns i bure. I slutningen af 90'erne begyndte vi dog at være lidt bur-fri, men langt størstedelen var stadig i bur. I 2007 startede jeg for alvor med at tænke på, om man ikke kunne gøre det på en anden måde", fortæller Ruud Zanders og tilføjer:

"Vi kan se, at dyrene lever intelligente liv, og at de har følelser, så vi ville gerne se på, hvordan vi kunne behandle dyrene så godt som muligt", siger Ruud Zanders, der er gået sammen med tre andre om at starte Kipster, der nu har to gårde og flere på vej.

Ifølge Kipsters hjemmeside passer de stald- og gårdmoduler, som virksomheden er bygget op af, til en produktion på alt mellem 3.000 og 120.000 æglæggende høner.


Også udendørs er der store overdækkede gårde, hvor dyrene kan tage støvbade og klatre i og på træer. Foto: Kipster

Unikt: Lader hanekyllingerne leve

I forhold til at hævde, at farmen har verdens højeste dyrevelfærd, slår man hos Kipster eksempelvis på, at også hanerne skal have et godt liv.

Modsat normal praksis skiller man sig hos Kipster ikke straks af med hannerne, når de klækkes, men sender dem til en nærliggende økologisk gård, hvor de opdrættes og sendes til slagteri efter 15 - 17 uger. Kødet bruges i specialprodukter.

På klimasiden er hele den ene side af taget udstyret med solceller, der producere mere energi, end farmen bruger. Også valget af hvide høner er taget efter, at de skulle have et lidt lavere CO2-aftryk end brune høns.

Kipster kan derudover på ders hjemmeside også fremvise et certifikat på, at de producerer klimaneutralt gennem købte klimakreditter.

Også foder-systemet er ret banebrydede, hvis Kispter selv skal sige det: 95 procent af foderet er rest- og spildprodukter fra blandt andet en række store hollandske bagerier. Ifølge Kipster er CO2-belastningen ved et kilo Kipster-foder halv så højt som et kilo almindelig kylllingefoder.

Også æggene pakkes i særlige kompostbare æggepakker på farmen. Både æg og kyllingekød sælges i blandt andet Lidl, og selvom prisen er lidt højere end for andre æg, fortæller Ruud Zanders, at det ikke har været et problem at afsætte produkterne.

"Vi sælger alligevel til konkurerende priser, og efter 3,5 år kan vi konkludere at systemet virker. Vi har større efterspørgsel, end vi producere", fortalte han under oplægget. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle