Se billederne: Kraftigt blæsevejr skabte sandfygning

Det har blæst godt de seneste dage, og det har resulteret i sandfygning flere steder i Danmark.

Tordag blev der målt vindstød af stormstyrke flere steder rundt i landet, og i Nordjylland nåede vindstødene op på orkanstyrke.

Det fik jord og sand til at flyve omkring, og mange steder blev sigtbarheden kraftigt reduceret på grund af sandfygning.

Det viser billederne herover, der er taget henholdsvis i Nordjylland mellem byen Frederiks og Karup lidt syd for Viborg, og i Nordsjælland i nærheden af Hillerød.

I Hirtshals i Nordjylland blev der målt en middelvind på 22,6 meter pr. sekund, og det kraftigste vindstød blev målt til 34,3 meter per sekund i Frederikshavn, hvilket er i kategorien 'orkanstyrke'. Det skriver Tv2 ifølge målinger fra DMI. Det er det kraftigste blæsevejr i april i 23 år.

"Det fyger også uden for mine vinduer, og der er sand og støv i luften", siger planteavlskonsulent hos LMO, Anders Vestergaard til landbrugsavisen torsdag eftermiddag.

Heldigivs får det formentlig ikke den store betydning for de nysåede afgrøder, der ikke har nået at vokse nok til at blive slået i stykker af vinden og sandet.

"Det kommer nok heldigvis ikke til at have den helt store betydning, og jeg tror ikke det bliver det store problem. Endnu er der ikke mange, der har sået, det ville være langt værre om 14 dage", forklarer han.

Også en anden Anders, nemlig Anders Spanggaard, planteavlskonsulent ved Agri Nord oplevede en del blæst og sandfygning torsdag.

"Jorden er gået fra helt våd, så vi ikke kunne køre, til helt tørt - i hvert fald i overfladen", siger han.

"Heldigvis kommer blæsevejret mens de sår, og ikke efter. Det har meget betydning for kornet, hvis det lige er nået at spirre op, og det så bliver udsat for sandfyning. Så derfor har det ikke den store betyning på det her tidspunkt", siger Anders Spanggaard fra Agri Nord.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle