Se billederne: Minkopgravning er startet

De døde, begravede mink i Nørre Felding forventes at være væk i begyndelsen af juli. Torsdag startede gravearbejdet.

I Nørre Felding og Kølvrå i det nordlige Vestjylland ligger omkring fire millioner mink begravet.

De skal nu graves op igen, og det arbejde startede torsdag morgen, hvor store gravemaskiner og dumpere blev kørt ind i det militære område ved Nørre Felding ved Holstebro. I alt arbejder tre gravemaskiner og to dumpere på projektet plus diverse småmaskiner.


Gravearbejdet startede torsdag morgen.  Foto: John Christensen

"Det ser faktisk positivt ud. Vi kan sagtens se minkene, så de er ikke gået helt i opløsning, som man måske kunne frygte. Det gør det langt lettere for chaufførerne på gravemaskinerne at få det nødvendige materiale op af jorden", fortæller Kasper Klintø, indsatsleder hos Fødevarestyrelsen.


Kasper Klintø, indsatsleder hos Fødevarestyrelsen. Foto: John Christensen

Lastbiler på  klokkeslet

Manøvren torsdag er en prøveopgravning, før den egentlig opgravning af de i alt omkring 21.000 ton døde mink samt sand, jord og kalk begynder i næste uge.

Minkene skal brændes af i blandt andet Esbjerg, Kolding, Holstebro, Odense og Aarhus, og lastbilerne ved massegravene kommer på præcise klokkeslet, forklarer Kasper Klintø:

"Forbrændingsfabrikkerne har meldt tider ind, hvor de er i stand til at modtage lastbilerne, så de skal køre herfra (ved minkgravene red.) på bestemte tidspunkter. På forbrændingsstederne skal de så analysere materialet, der jo består af mink, sand, jord og kalk, således at de kan få fintunet brænd-processen korrekt", siger Kasper Klintø. 


Man kan stadig skimte minkene i det opgravede jord. Foto: John Christensen

Håber at være færdig til juli

Oven på regeringens beslutning om at slå alle de omkring 15 mio. mink i Danmark ned, var der ikke kapacitet til at brænde alle de smittede mink hurtigt nok, hvorfor det blev besluttet at begrave nogle af dem, så de senere kunne brændes. Resultatet er de to massegrave i Nørre Felding og Kølvrå.

Gravearbejdet kommer til at stå på fra maj til juli. Jo hurtigere desto bedre:

"Vi håber at være færdige i begyndelsen af juli, men der er mange faktorer, som kan påvirke tidsplanen,. Den store udfordring er processen i det hele, men vi gør det så hurtigt vi kan, og det ser som sagt meget positivt ud indtil videre, fordi minkene er mere eller mindre i fast tilstand. Der er ikke en stor opblanding, men lagene kan have flyttet sig lidt, så det er et finarbejde", fastslår Kasper Klintø. 

Når gravemaskinerne kører, står et eksternt firma for at lave miljøvurdering. Det foregår løbende, hvor en fagperson sørger for at dirigere chaufførerne og fortælle, hvor meget jord, der skal graves op.


Der tages miljø-prøver af jorden. Foto: John Christensen

De mange tusind ton døde mink skal køres til forbrænding i hele 13 forskellige byer over hele landet, og det er entreprenørfirmaet Frisendahl, der har vundet licitationen på opgaven.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle