Se billederne: Sådan kommer masseaflivning af mink til at foregå

Lastbiler, rensetelte, aflivningskasser og 200 mand fra Beredskabet og Fødevarestyrelsen er indsat i Nordjylland og Midtjylland for at aflive op mod en million mink, hvilket skal stoppe smittespredningen.

150 minkbesætninger, over en million mink. 

Det er de store tal, som Beredskabsstyrelsen og Fødevarestyrelsen arbejder med i disse dage, hvor man tager hul på den store operation at få aflivet alle coronasmittede minkbesætninger samt nærliggende besætninger.

I løbet af ugen er der blevet sat udstyr op i Nordjylland og i Midtjylland. På Flyvestation Aalborg har man sat en kommandocentral og mandskabsplads op, hvorfra operationen ledes. Her er blandt andet opsat rensestation til materiel og omklædning til mandskabet.


På Flyvestationen er der opsat en mandskabsplads. Foto: John Christensen

På Flyvestationen er der også forplejningstelte til mandskabet samt nogle kontorfaciliteter.

De over 200 mand, som er indkaldt til opgaven, bliver udstyret med sikkerhedsudstyr, før de bevæger sig ind på farmene. 

Mandskabet bliver fragtet i busser fra Flyvestationen og til farmene. Busserne er lånt af forsvaret.


På Flyvestationen kan mandskabet iklæde sig beskyttelsesdragterne, inden de kører ud til farmene. Foto: John Christensen

Den første minkbesætning, der skal slås ned ligger ved Gjøl i Nordjylland. Her startede man torsdag eftermiddag omkring kl. 13:30. På minkfarmen er omkring 37.000 mink. 


Først ville minkavler Poul Frederiksen ikke give myndighederne adgang til sin minkfarm for at slå hans besætning ned. Politiet ankom dog og myndighederne tiltvang sig adgang og arbejdet gik i gang. Foto: John Christensen

Senere torsdag gik mandskabet også i gang ved en minkfarm i Bording i Ikast-Brande Kommune, oplyser Fødevarestyrelsen.


Medarbejdere i beskyttelsesdragter ankommer til farmen i Gjøl. Foto: John Chrisensen

Planen er, at de første 100.000 mink skal aflives de kommende dage, det fortæller specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Erik Jepsen til landbrugsavisen.

Opgaven med at aflive de 150 minkbesætninger kommer formentlig til at strække sig over flere måneder.


Det er i vognene her, at minkene sættes ned og aflives ved hjælp af gas. Foto: John Christensen.

Beredskabsstyrelsen vil også sætte badesluser og rensepladser til biler op. Det sker, for at sikre at smitten ikke kommer med ud fra farmen. Foto: John Christensen

Selve aflivningen sker ved, at minkene vil blive sat ned i kasser, hvorefter de bliver gasset. De dør på få sekunder.

Når minkene er blevet gasset, transporteres de til et destruktionsanlæg hos DAKA. 


Foto: John Christensen

Langt størstedelen af de smittede farme ligger i Hjørring og Frederikshavn i Nordjylland. Men også en enkelt farm på Læsø og en i Bording i Midtjylland er ramt af smitte.

Aflivningen af minkene sker for at hindre yderligere smittespredning.


Foto: John Christensen

Regeringen vedtog onsdag aften en kompensationsordning for minkavlerne.

Den betyder, at minkfarme med konstateret smitte vil modtage 20 pct. i kompensation for driftstabet, mens farme uden smitte vil modtage fuld kompensation.

Det er denne forskel som blandt andet Danske Minkavlere har kritiseret, og som minkavler Poul Frederiksen ikke fandt rimelig, hvorfor han i første omgang nægtede at lukke myndighederne ind på sin farm.

Det var manglen på en sådan kompensationsordning der i første omgang udsat masseaflivningen af minkene, der egentlig skulle være startet onsdag.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle