Se billederne: Sønderjysk film om kvægbedrift har vundet fornem filmpris

Den sønderjyske film "Onkel" vandt i weekenden en Bodil-pris for bedste manuskript.

Den danske film om landbokulturen og en kvægbedrift i Sønderjylland 'Onkel', vandt i weekenden en bodil-statuette.

Filmen vandt for bedste manuskript, og prisen gik derfor til filmens instruktør, manuskriptforfatter, fotograf og klipper, Frelle Petersen, der modtog statuetten på scenen.

"Onkel" handler om en ung, kvindelig mælkebonde, Kris (Jette Søndergaard) som bor og arbejder sammen med sin onkel (Peter H. Tygesen) på Stenbjerggård i Sønderjylland.

Landmand Peter H. Tygesen, der også i virkeligheden driver et kvægbrug lidt uden for Tønder, er også i virkeligheden Jette Søndergaards onkel. Disse var begge nomineret til en pris.

"Onkel" var i alt nomineret til fire Bodilpriser, som er filmkritikernes pris og den ældste filmpris herhjemme.

Filmen var nomineret for 'Bedste danske film', 'Bedste kvindelige hovedrolle', 'bedste mandlige birolle' og 'bedste manusript'.

"Kære branche, kig en ekstra gang på de projekter, der kommer ind. Der er så meget talent derude. Tag en chance. Det har vi gjort, og det betalte sig", sagde Frelle Petersen ifølge DR.dk, da han stod på scenen med Bodil-statuetten i hånden. Her hentyder instruktøren især til, at hele manuskripftet foregår på Sønderjysk, og at en del af filmens skuespiller aldrig har spillet med i en film før - heriblandt landmanden.

Fine detaljer fra Sønderjylland

I dommerkomiteens begrundelse for prisen står der: "Når man læser manuskriptet til ”Onkel”, bliver man overrasket over, hvor mange af filmens fintfølende detaljer, der er trukket direkte op fra det hvide papir. De små blikke i det ordfattige forhold mellem Kris og hendes krumbøjede landsmandsonkel. Krydderbollerne. Sudoku. Billedrørsfjernsynet. Og selvfølgelig filmens allerførste replik, der falder nederst på side 6: ”Nutella?”", skriver dommerne.

"Allerede på papiret viser Frelle Petersen, at han er i fuldkommen kontrol over sit miljø og sine figurer, og det skaber grundstenene til en autentisk bevægende oplevelse. ”Onkel” er en sønderjysk kindhest til dem, der siger, at dansk film altid kun piller navle i de råhvide københavnske samtalekøkkener", afrunder de begrundelsen.

Filmen og instruktøren bag filmen har allerede vundet hovedprisen til Tokyo International Film Festival, og også Landbrugets Kulturfond har givet folkene bag filmen en pris.

Showet blev holdt lørdag på Folketeatret i København, og blandt andet Trine Dyrholm vandt for bedste kvindelige hovedrolle for hendes præstation i filmen 'Dronningen', som også vandt prisen som bedste film.

Det er ikke mange uger siden, Robert-uddelingen fandt sted. Her var Onkel nomineret i fire kategorier, men måtte gå tomhændet hjem.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle