Seges-direktør: Pensionskasser vil sukke efter at investere i grønt landbrug

Der bliver rift om de investeringer, der stemples som bæredygtige, forudser Seges direktør. 

Danskerne vil have bæredygtighed, og derfor vil de f.eks. kræve, at deres pensionsselskaber investerer i bæredygtige virksomheder. Det ser Ejnar Schultz, adm. dir. i Seges en mulighed i for landbruget, sagde han på konferencen Landmand og Leder 19. 

Klyngebomber og tobak

For ti år siden var bæredygtighed, ifølge Ejnar Schultz, når nogle hippier foran i salen, ved pensionskassens generalforsamling sagde nej til det ene og det andet. De lidt ældre stemte det meste ned bortset fra investering i tobak og klyngebomber, som pensionskassen skulle holde sig fra. 

Den tilgang køber vores børn ikke i dag. Nu er dagsordenen en helt anden, og de yngre er parat til at stemme hårdt med fødderne, så der sker noget på dagsordenen. Derfor gør landbruget klogt i at lytte og udvikle sig i en bæredygtig retning, mener han. 

Unika-osten

Landbruget har, godt hjulpet af politikerne, leveret på den dagsorden. Siden 1990 er produktionen øger samtidig med at udledningerne er blevet mindre. Opgørelser viser, at dansk landbrug er et af verdens mest bæredygtige landbrug. Selv på det udskældte oksekød er udledningen fra den danske produktion lavere end fra de fleste andre lande. 

"I international kontekst er dansk landbrug Unika-osten", sagde han. 

Med fokus på bæredygtighed kan landbruget være et af de papirer, for eksempel pensionskasser gerne vil have i skuffen, når medlemmerne blander sig i, hvad der er i porteføljen. 

"Jeg tror det bliver så attraktivt at låne ud til landbruget, at vi burde have negative bidragssatser", sagde han med glimt i øjet og bifald fra salen. 

Men skal spådommen blive til virkelighed, er det meget vigtigt, at landbruget karakteriseres som en grøn obligation og ikke en brun, og det stiller krav til landmændene
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle